Választás 2022

Rétvári Bence a 34 település 87 szavazóköréből 85-ben győzött

A Pest megyei 4. számú választókerületben imponáló fölénnyel győztes Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) támogatottságát és helyi beágyazottságát jól tükrözik az április 3-i országgyűlési képviselő-választás eredményének a számai. A váci központú választókerület 34 településén élő választópolgárok összesen 87 szavazókörben adhatták le a voksukat, melyek közül 85 szavazókörben Rétvári Bence győzött.

A képviselő mandátumát ismét elnyerő Rétvári Bencére a választópolgárok 56,13 százaléka, 29 790 fő voksolt, míg a második helyen végzett, az ellenzéki összefogás színeiben induló Inotay Gergelyre 12 ezernél is kevesebben, 17 585 fő, a választáson megjelentek 33,14 százaléka szavazott. (98,85 százalékos feldolgozottság)

A két politikus támogatottsága közötti jelentős különbséget jól mutatja, hogy a 34 település 87 szavazóköréből mindössze két helyen tudott győzni Inotay Gergely. A váci alpolgármester saját városának 30 szavazóköréből csak a 24-es számú deákvári körzetben kapott 12 szavazattal (369) többet, mint a kormánypárti Rétvári Bence (357). Tésán még ennél is minimálisabb különbséggel, mindösszesen 1 szavazattal végzett az élen Inotay Gergely, akire a választáson megjelent 56 választópolgárból 26 fő, míg Rétvári Bencére 25 tésai polgár voksolt.

Szűkebb pátriánkban, Pest megye mind a 12 választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el a képviselői mandátumot.

Az országos választás eredményeként a  Fidesz–KDNP 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben, Orbán Viktor egymás után negyedszer is kétharmados többséggel alakít kormányt.

Az ellenzéki összefogás, vagyis a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd listája Márki-Zay Péter vezetésével 57 mandátumot szerzett. Ez a mandátumszám hatfelé oszlik, a legerősebb a DK frakció lesz. 

A Mi Hazánk Mozgalom is bejutott a parlamentbe, 7 képviselővel alakíthat frakciót Toroczkai László pártelnök.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...