Sport

A hegymászó épségben visszatért első akklimatizációs köréről – az útvonal kezdete orosz rulett

Suhajda Szilárd egy héttel ezelőtt érte el a Himalájában található Lhoce alaptáborát: idei célja – a 8516 méter magas Lhoce megmászása – része annak a hosszú távú projektnek, mely során szeretné elérni bolygónk öt legmagasabb hegycsúcsát. A K2 első magyar megmászójaként már teljesítette az ötösfogat legnehezebbnek tartott tagját, azonban az öt hegyóriás oxigénpalack nélküli megmászása valamennyi hegy esetén extrém kihívás elé állítja a mászót – a Mount Everest csúcsának palack nélküli elérésére pedig csak maroknyi ember képes a Földön.

Az akklimatizációs időszak – mely akár egy hónapig is eltarthat – kulcsfontosságú fejezete egy nyolcezres expedíciónak. Ennek során a mászó, a hegyen történő ingázással, egyre magasabbra jut, így hozzászoktatva szervezetét a légnyomás változásához, illetve a ritka levegőhöz. Az alapos akklimatizáció a sikeres csúcsmászás egyik kulcsa. Oxigénpalack nélküli mászóként, Szilárdnak különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie a következő hetek hatékonyságára. 

A hegymászó április 21-én indult első akklimatizációs körére. Első éjszakáját – a Khumbu-jégesésen átkelve – 6000 méteren töltötte, majd innen haladt tovább az úgynevezett 2-es táborba, 6400 méterre, ahol szintén eltöltött egy éjszakát. Suhajda Szilárd nem alkalmaz magashegyi teherhordókat és más expedíciók erőforrásaira sem támaszkodik, így minden felszerelését – beleértve az élelmet, főzőt és gázt, sátrakat és hálózsákot, hólapátot stb. – saját maga visz fel és hoz le a hegyről. Az alaptábor fölött teljesen önálló és mindenkitől független mászóként mozog.

Első akklimatizációs köröm során 6000, illetve 6400 méteres magasságokban éjszakáztam. Az 1-es táborba vezető Khumbu-jégesés enyhén szólva is orosz rulett, így éjszaka keltem át rajta. A hideg csökkenti az omlások esélyét, bár egyes szakaszok annyira instabilak, hogy lényegében bármelyik pillanatban leszakadhatnak. Ennek lehetősége nagyon is valós – csak azt remélem, hogy senki nem lesz pont akkor pont ott! Ehhez képest a 2-es táborba vezető Nyugati-völgykatlan könnyed sétát jelent, legalábbis napkelte előtt. Remekül éreztem magam és örülök, hogy a terveknek megfelelően teljesítettem az első rotációt! Néhány nap pihenés és következik a második kör. Bízom benne, hogy az is ilyen jól fog sikerülni!

Szilárd második akklimatizációs körének célja a 3-as táborban történő éjszakázás, és ideális esetben a 7600 méteres magasság érintése lesz. A csúcsmászásra várhatóan május közepén, vagy a hónap második felében kerül majd sor.

Még szintén érdekelheti...