Kultúra

Huszonhét település 93 növendéke versengett Gödön

2022. április 13-án került megrendezésre a VII. Pest Megyei Rézfúvós Verseny. A program szervezője idén is a Gödi Művészetoktatásért Alapítvány volt. A találkozónak a Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont.

Összesen 27 település 93 növendéke mérte össze tudását és tehetségét 2 helyszínen 4-4 korcsoportban neves szakmai zsűri előtt.

A trombitaversenyen a zsűri tagjai:

Király Tibor trombitaművész, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola trombitatanára, a Magyar Állami Operaház trombita-szólamvezetője, Kovács Kálmán Trombitaművész-tanár, a MÁV Szimfonikus Zenekar trombita-szólamvezetője. A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára.

A zsűri elnöke: Dr. Kiss András trombitaművész, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium „Címzetes Igazgatója” tanszak vezető  trombita tanára.

A kürt- és mélyrézfúvós versenyen a zsűri tagjai: Gáspár Tamás kürtművész, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára. Az Operaház Zenekarának művésze.

Takács Tibor tubaművész, Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára és rézfúvós tanszakvezetője, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar tubaművésze, valamint a Brass in the Five rézfúvós kvintett tagja.

A zsűri elnöke: Foltyn Péter harsonaművész, Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium harsonatanára, a MÁV Szimfonikus Zenekar nyugalmazott első harsonása.

Versenyünkre a gyerekek felkészülten érkeztek. Kiváló produkciókat hallhattunk a nap folyamán a legkisebb korcsoporttól kezdve a már gimnazista korú tanítványokig. Külön kiemelendő, hogy számos résztvevővel képviseltette magát a legnagyobbak korcsoportja, mivel kevesekben van meg az a kitartás, hogy 10-12 évig folyamatosan tanuljanak hangszerükön.

Rendezvényünk kiemelt célja, hogy szereplési, versenyzési lehetőséget teremtsünk Pest megyében a rézfúvós hangszereken tanuló növendékeknek. Azt gondolom, a pandémiás időszak után még fontosabb ezeknek a rendezvényeknek a megszervezése, lebonyolítása. Fontos, hogy a gyerekek újra nagyközönség előtt játszhattak.

A verseny után a DunaP’art Brass Kvintett rendkívül szórakoztató hangversenyét hallhatta a közönség. A kvintett tagjai a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar művészei.

A DunaP’art Brass Kvintett művészei

A trombitaversenyen 4 korcsoportjában öt I. hely, négy II. hely és hét III. hely született.

A kürt-és mélyrézfúvósok 4 korcsoportjában szintén sok díjat sikerült kiosztanunk: négy I. hely, hat II. hely és hat III. hely született.

Mindkét helyszínen volt egy-egy fődíj, melyet a Corpus Music Kft. ajánlott fel. A trombitásoknál a Péceli Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett Nagy Máté érdemelte ki. (tanára: Fejes István).

A kürt-mélyrézfúvósok abszolút győztese Tóth-Plósz Mária lett, aki a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Albertirsai Tagintézményének tanulója (tanára: Almai Tamás).

A nap végén tanári díjak kiosztására is sor került.

A legeredményesebb felkészítő tanári díjat a trombitásoknál Pálfalvi Tamás kapta, aki a Szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola tanára. A kürt-és mélyrézfúvós oktatók közül Zsirmon Zsolt kapta az elismerést, ő a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett hozzánk.

A korrepetítorok közül Soós Gabriella (Gödöllői Ferederic Chopin Alapfokú Művészeti Iskola) és Klausz Tamás (Szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola) került díjazásra.

Iskolánkból Nyikes Róbert 7 tanulót indított a versenyen. Mindenki nagyon szépen szerepelt. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Erdei Olivér korcsoportjában I. helyezést ért el.

A gödi Erdei Olivér és dr. Kiss András, a zsűri elnöke

Hálás vagyok, hogy ilyen remek kollégák vesznek körül, akik szívvel-lélekkel dolgoztak az elmúlt időszakban és a verseny napján, hogy ismét egy sikeres rendezvényt bonyolíthassunk le. Külön köszönettel tartozom képzőművész kollégáimnak (Báron Laura, Szottfried Zsófia és Tóth Tamás) és növendékeiknek, akik a versenyre egy egyedi agyagmedált készítettek minden résztvevőnek.

Fő támogatóink: Corpus Music Kft., Serczli Pékség, Don Papa Pizzéria. Támogatóink: Hotel Aphrodité, Rétesház Göd és a Ferricsi Virgábolt voltak.

Köszönjük a segítséget a Gödi TESZ dolgozóinak!

Nevelő-Szavári Anita művészeti intézményvezető-helyettes

Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Még szintén érdekelheti...