Kultúra

“Talpra magyar, hí a haza!”

„Bemutattuk a Sajdik Ferenc grafikusművész által illusztrált, Petőfi Sándor-emlékévben megjelent, Vivát Petőfi! élet-rajzi kötetet. A Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatott beszélgetésen a lánglelkű költő váci kötődése is szóba került” – írja Facebook-oldalán Rétvári Bence, a váci térség KDNP-s országgyűlési képviselője, aki Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával együtt beszélgetett a Kossuth-díjas alkotóval.

Ki ne ismerné Sajdik Ferenc Váci Mosolyalbum gyűjteményét, a Duna-parti város iránti rajongását. Sajdik mesevárosa, girbe-gurba házai, hósapkás, piros tetős, hagymakupolás saroktornyai felidézik azokat a kultúrtörténeti emlékeket, melyeken jókat nevetve, szórakoztatva ismerhetjük meg a várost. A képeken tetten érhető a Pom Pom mesék világa, Gombóc Artúr kalandjai és A nagy ho-ho-horgász váci adaptációja. A képekhez kapcsolódó történetek még színesebbé, gazdagabbá teszik az élményt.

A Kossuth-díjas művész rajzain viszont láthatjuk Mária Terézia váci látogatását is, a nevezetes Kőkaput, melyet az uralkodó látogatása tiszteletére építettek.

A népszerű alkotó sok szállal kötődik a régióhoz, hiszen a váci emlékei mellett színes grafikák „árulkodnak” a Gyerekkorom Dunakeszije címen megjelent kiadványban és a városháza épületében berendezett állandó kiállítás gyönyörű rajzain is a család 1941 és 1969 közötti időszakban Dunakeszin töltött éveiről, a híres zsoké édesapa alagi kötődéséről.  

Még szintén érdekelheti...