gasztronómia

I. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta és böllérverseny

Helyben készült disznótoros finomságokkal várják a látogatókat és szurkolókat az I. Dunakeszi MIndmegeszi toroskáposzta és böllérversenyen induló csapatok február 18-án a Katonadombon.

Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendezi meg Dunakeszi Város Önkormányzata az I. Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta és böllérversenyt. Február 18-án, reggel 7 órától a Katonadombon helyi vállalkozások, szolgáltatók, és lakosok mérik össze disznóvágásokon szerzett tapasztalataikat, hogy együtt elevenítsék fel a városban a falusi szokást.

A feladata nem kevesebb, mint csapatonként egy félsertést helyben feldolgozni és legalább négyféle ételt készíteni belőle, amiket a látogatók számára, kóstolójegyek ellenében „áruba is bocsátanak”. Lesz itt frissen főzött orjaleves, toroskáposzta, helyben töltött és sütött hurka, kolbász, de kapható lesz pecsenye és tepertő is. A helyben készített ételek mellett minden csapat versenyeztet, zsűriztet pálinkát és sós süteményt, pogácsát is. A zsűri az ételeket külön-külön értékeli, de díjat lehet nyerni a tálalással, a vendéglátás minőségével, a gyorsasággal, a higiéniával és még egy igazán frappáns csapatnévvel is.

A díjazásban a látogatóknak nagy szerepük lesz, ugyanis a legtöbb kóstolójegyet begyűjtő csapat nyeri el a közönségdíjat, jelen esetben a fődíjat.

A sütés-főzéshez a vidám hangulatot a színpadi programok alapozzák meg. A helyi egyesületek mellett fellép A Két Zsivány, Márió és Váradi Gábor 3 fős zenekara is.

Zsezserán Antal, alias Zsezsi, korábbi dunakeszi hentesüzlet tulajdonosa felajánlásából a rendezvény helyszínén disznóvágással kapcsolatos kiállítást is berendezünk, eszközök, használati tárgyak, konyhai és „szakipari” kellékek felhasználásával. Láthatók lesznek különböző relikviák, mint hasi hurkatöltő, fogaskerekes réz hurkatöltő, faszenes disznóperzselő, tőkekefe, mérlegek, keverőteknő, de gyönyörű vaskályhák, sparheltek is a tárlat részét képezik majd.

A rendezvényre a belépés ingyenes. A kóstolójegyek a rendezvény napján a helyszínen megvásárolhatók. A kóstolójegy ára 1000,- forint, Dunakeszi Kártyával 700,- forintért elérhető.

Szeredi Helga

Részletes program*:

  • 7.05 megnyitó, polgármesteri köszöntő, fogópálinka zsűriztetés
  • 11.00 REdit Szenior Örömtánc Klub
  • 11.30 Dunakeszi Cheerleader Team
  • 12.00 néptánc
  • 12.30 Váradi Gábor
  • 13.30 REdit Szenior Örömtánc Klub táncoltatás
  • 14.00 A Két Zsivány
  • 15.00 Eredményhirdetés
  • 15.30 Márió
  • 16.45 Dunakeszi Koncertfúvósok

(*A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!)

Még szintén érdekelheti...