Kultúra

Májusban nyit a sződligeti Duna-parti parkszínpad

A Dunakanyar településein reneszánszukat élik a nyári szabadtéri színpadi előadások, hiszen elég csak a több éve nagy sikerrel futó veresegyházi színházi produkciókra, a váci, majd a nagymarosi VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozóra utalni, melyek idén a dunakeszi nyári színházi előadásokkal, és a hosszú szünet után május 6-án újra megnyíló sződligeti Duna-parti parkszínpad programjaival kibővülve kínálnak kellemes kulturális élményt a nagyközönségnek.

Sződliget a Dunakanyar egyik legvonzóbb települése, melynek dunai öble és yachtkikötője valósággal mágnesként vonzza a hajózás és a természet szerelmeseit. Az árnyas erdőben és a Duna-parton kanyargó EuroVelo 6 kerékpárúton érkezők kellemes környezetben pihenhetnek meg, két part menti étterem gazdag kínálatából választhatnak, de teniszezhetnek is vagy napozhatnak a nagyréten.

A lakókörnyezetét és a művészetet kedvelő és féltő maroknyi lelkes csapat összefogásának, sok-sok önkéntes munkájának, valamint helyi lakosok és vállalkozók elismerésre méltó önzetlen támogatásának eredményeként ebben a már-már idillinek tetsző környezetben nyitja meg újra kapuit május 6-án a Sződligeti Parkszínpad.

Horgas Eszter nagy sikerű hangversenyt adott 2013 júniusában a parkszínpadon (KesziPress archív felvétele)


– Művészetkedvelő elődeink valamikor a nyolcvanas évek elején hozták létre a parkszínpadot, amely nemcsak közösségi térként, hanem a hatalmas falfelülete révén kertmoziként is funkcionált. A nézőteret, az egymás mögött sorakozó fapadsorokat ennek megfelelően – a színpadtól távolabb – egy domboldalon alakították ki. A szép Duna-parti környezet ideális helyszínnek mutatkozott a nyári programokra, ám a kezdeti fellendülést mélypont követte. Igen ciklikusnak, hullámzónak volt nevezhető a működése, melyet a kétezres évek elején ismét szerettek volna újjávarázsolni, de hosszú távon ez a kezdeményezés sem volt eredményes. Évek óta ismét „álomba szenderült” a színpad és környezete, a nézőteret benőtte a gaz, a padok többségét tönkretette az időjárás, a bejárat mellett egy romos épület éktelenkedett – foglalta össze dióhéjban az elmúlt évtizedeket Molnár Blanka, aki elmondta, hogy a történet 2020 márciusában vett új fordulatot, amikor is a személyes beszélgetésekben és a Facebook helyi csoportjában többen is szorgalmazták a parkszínpad újranyitását és környezetének rendbetételét.

Molnár Blanka: Az önzetlen támogatóknak köszönhetően megújult a parkszínpad hatalmas falfelülete is

Hamar kiderült, hogy az önkormányzatnak nincs rá pénze, de minden másban segíti az elképezésünk megvalósítását. Így aztán összeállt egy 10-15 fős csapat, elkezdtünk szervezkedni, aminek eredményeként 2021 júniusára sikerült felújítanunk a parkszínpadot és a lelátót – számolt be a pozitív változásról a lelkes önkéntesek fiatal szóvivője, aki egyik aktív szervezője és „motorja” a parkszínpad újjászületése érdekében kifejtett összefogásnak.

– Levágtuk a térdig érő gazt, sok helyen ki kellett cserélni vagy újracsiszolni az ülőpadok léceit, mindent újrafestettünk. A parkszínpad újjászületésénél nagyon sokan bábáskodtak, voltak, akik anyaggal, míg mások kétkezi munkával vagy reklámmal, név nélküli adományokkal, adminisztratív tevékenységükkel járultak hozzá egy remek közösségi tér kialakításához. Aki tehette, segített, mert mindenkinek fájt a szíve, hogy nincs kihasználva ez a fantasztikus adottságú terület. Lelkesítette őket az esély, hogy meg lehetne tölteni élettel, nem kell Pestre vagy Vácra utazni egy kellemes nyári szabadtéri program élményéért. Nagyon örülünk, hogy az összefogást siker koronázta és május 6-án újra megnyílhat a parkszínpad.

A parkszínpad felújító csapat tagjai jelenleg magánszemélyként, az önkormányzat együttműködésével csinálnak mindent a nagyközség tulajdonában lévő területen, de hamarosan bejegyzik a parkszínpadot működtető egyesületüket, a Sződligeti Parkszínpadért Egyesületet.

A parkszínpad bejárata is új arculatot kapott az önkormányzati pályázaton nyertes graffitiművésznek köszönhetően

– Lesznek általunk szervezett programok, melyek ingyenesek, ezek keretében bemutatkozási lehetőséget kínálunk a sződligeti és környékbeli művészeknek, énekeseknek, együtteseknek, fiatal tehetségeknek, amatőr és profi zenészeknek. Emellett lehetőséget biztosítunk működő színházaknak, műsorszervező társaságoknak, hogy programokkal, előadásokkal töltsék meg a parkszínpadot. Már megállapodtunk a Váci Dunakanyar Színházzal és a váci jazzklubbal, a JazzMine-nal, akik például biztosítják a színpadtechnikát, felépítik a büfét és remek koncerteket hoznak. Együttműködünk a helyi civil szervezetekkel, a gyermeknapon például a Sződligetért Közalapítvánnyal közösen szervezünk programokat. A JazzMine-nal együttműködésben rendszerint minden héten, pénteken és szombaton lesznek programok. Az ingyenes rendezvények mellett lesznek belépődíjas előadások, koncertek is, melyeket a diákok és a nyugdíjasok kedvezményes jeggyel tekinthetnek meg. Az újjávarázsolt parkszínpadon május 6-án, rock and roll és rockabilly zenét játszó zenekar koncertjével indul az idei szezon, amely reményeink szerint hosszú évek sikeres közösségi és kulturális programsorozatának lesz a nyitánya – mondta optimistán Molnár Blanka, a lelkes lokálpatrióta közösség szóvivője, aki szerint páratlan élményt kínálhat a Dunában tükröződő lenyugvó nap fényében sétálni, elfogyasztani egy finom vacsorát az étteremben, majd megnézni egy jó darabot a parkszínpadon.

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

.

Még szintén érdekelheti...