ünnep

Szent Korona búcsúztató

A különleges Szent Korona installációt egy hónapig tekinthették meg a dunakeszi lakosok, előbb a Királydombon a város 45. születésnapi rendezvényén, majd a IV. Béla király téren. Május 9-én lebontják, hogy országjáró útja során, Szegeden is megismerhessék az ott élő lakosok.

    Különleges módon „búcsúztatták” el május 6-án Dunakeszin ezt a nem mindennapi látványosságot. Emlékeztetőül annyit, hogy az installáció a székelyudvarhelyi Elekes Gyula tűzzománcművész alkotása, melyet a Rotary Club Székelyudvarhely megrendelésére készített. Az alkotást a Rotary Club Dunakeszi hozta el a városba, és május 8-ig látogatható.

    Székelyudvarhelyen ezen a napon jótékonysági bált rendezett az ottani Rotary Club, melyen a dunakeszi szervezet nyolc taggal képviseltette a települést. A IV. Béla király térről video hidat létesítettek, és a dunakeszi szervezet felkérésére a Kőrösi Néptáncegyüttes Szatmári táncok című produkcióját a bál résztvevőinek „meglepetésként” élőben közvetítettek. Információnk szerint a bálon elismerést adtak át Elekes Gyulának és a táncprodukció pedig nagy sikert aratott (a tánckar vezetője Tóth Zoltán). A kapcsolat létrehozása Kovács Lászlónak, a club kincstárnokának, korábban kétszeres elnökének volt köszönhető.

    Ezzel nem ért véget a program. Az Ad Hoc énekegyüttes térzene  keretében színvonalas műsorában a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó egyházi énekeket, majd a tavaszt köszöntő madrigálokat adott elő. Az énekegyüttesről megtudtuk Gyombolai Bálinttól, hogy az Új Liszt Ferenc kamarakórus tagjaiból verbuválódtak és mindannyian professzionális énekesek. Az elnevezésüket azért választották, mert csak alkalmanként, ad hoc lépnek közönség elé. A szoprán szólamot Gyombolainé Iványi Márta, az altot Matinné Romsics Judit, Matin Tamás a tenort és Gyombolai Bálint a basszus szólamot énekelte.

– A téren látható korona különlegessége, hogy megismerhető ennek a nemzeti ereklyének a története – mondta kérdésünkre Dr. Déry Tibor, a Dunakeszi Rotary Club alapító elnöke.

– A városban élő tanárok és diákok egy hónap alatt húsz rendhagyó történelemórát tartottak itt, és a Farkas Ferenc Művészeti Iskola zenészei hat szabadtéri koncertet adtak. A rotarysták Magyarországon „sorban állnak”, hogy a korona a településükön megjelenhessen. Így történt, hogy mi Sopronból kaptuk meg az installációt, és tőlünk Szegedre „költözik”. Köszönetet mondunk a városvezetésnek, hogy a születésnapi rendezvényen bemutathattuk, majd itt a téren is látható volt a korona – mondta a főorvos úr. 

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...