Sport és turizmus

Sörfesztivál vagy sportesemény? Budapestet is meghódította a darts

Az év eleji nagy sikerű, ám magyar szempontból keserédes férfi kézilabda Európa-bajnokságot követően májusban ismét benépesült Magyarország legnagyobb multifunkcionális csarnoka, az MVM Dome. Ezúttal egy külföldön már jól ismert sörözéssel, álarcokkal, maskarákkal körített dzsembori látogatott el hozzánk, Hungarian Darts Show fedőnévvel.

A különleges jelmez és a sör elengedhetetlen része a show-nak

Aki már járt a híres-hírhedt müncheni Oktoberfesten, az igazi sörfesztiválon érezhette magát – a háttérben egy kis darts-ozással – a budapesti MVM Dome-ban. Szándékosan nem használjuk azt a kifejezést, sport, mert a darts, valljuk meg, nem is az, inkább egy Angliából meghonosult, pubokban, kocsmákban elterjedt játék. Űzhető enyhe szalonspiccel, kissé már mólésan, de akár becsípve is. Itt nincs VAR, nincs doppingellenőrzés és nem tiltott a célzóvíz használata sem.

Újabban ez lett a divat, a hatvanas-hetvenes években egy magára valamit is adó trendi üzletember teniszezni járt, az volt a sikk. Később jöttek a biliárdtermek, mára a darts maradt nekünk. A lényeg, minél kevesebb erőkifejtéssel és mozgással járjon… És persze, hogy minél nagyobb csinnadratta vegye körül az egyes eseményeket. Legyen jó nagy médiafelhajtás, szponzorok, érje meg elhozni a legügyesebb (mert azok) bohócokat, akik elkápráztatják a nagyérdeműt. Öltözzünk a legmeghökkentőbb jelmezekbe, bulizzunk a haverokkal, miközben a sörpadok roskadoznak a sárga színű, kesernyés ízű nedűtől.

Ez a fíling tombolt nálunk egy olyan hatalmas csarnokban, ami akár igazi sporteseményeknek is helyt adhatna. (Mondjuk játszhatta volna itt a Bajnokok Ligája mérkőzéseit az FTC Rail Cargo Hungária női kézilabda csapata, ám inkább Érdre mentek… vagy kiváló helyszínül szolgálhatott volna a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének is. Mert mintha az eredeti nevében is ott lett volna, hogy kézilabdacsarnok…?!)

Phil Taylor tizenhatszoros világbajnok, az egyik legnagyobb showman is remekül érezte magát. Boldogan fogadta a rajongók üdvözlését.

A lényeg, jól sikerült, sokan már nem voltak szomjasak, mire hazaértek, dőlt a bevétel, a szervezők elégedettek lehettek.

A baj csak az, hogy az igazi sportélmény a kapukon kívül rekedt…

Jaberits Zsolt

Még szintén érdekelheti...