Kultúra

Családi nap a művészeti iskolában

Két év után ismét megrendezték a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a családi napot. Színpadi műsorok, „hangszersimogatók”, játékos akadályverseny fogadta május 21-én a gyermekes családokat és a növendékek hozzátartozóit.

    Az időjárás végül kegyes volt a művészeti iskolához. Kora reggel ugyanis még reménytelenül esett az eső, végül egy órával a kezdés előtt elállt, és az intézmény tanárainak gyors összmunkája eredményeként teljesen „víztelenítették” az intézmény udvarát és a színpadot. Ráadásul a nap is kisütött.

    Így minden akadály elhárult ahhoz, hogy Farkas Pál intézményvezető köszönthesse a családokat. Elmondta, hogy a hagyományos rendezvényükkel céljuk megismertetni a sokrétű művészeti nevelést és kedvet teremteni a gyerekeknek ahhoz, hogy jelentkezzenek a hangszeres és táncos képzésre. Őt követően Nemeskéri Emese vette át a szót és konferálta az egyes programokat.  

    A tanszakok színvonalas műsoros bemutatkozása a színpadon folyamatosan volt. A néptáncosok, a fúvószenészek, a jazz- és klasszikus gitár, a modern tánc és a balett, a vonós hangszert képviselő csellisták, valamint a vonószenekar színvonalas programjaikkal bizonyították a növendékek felkészültségét ,valamint a tanárok igényes művészeti nevelő munkáját.       

    A műsorok mellett a gyermekek megismerkedhettek különböző hangszerekkel az ún. hangszersimogató keretében. Lehetőség volt kézműves foglalkozáson bizonyítani a kézügyességet, alkotó fantáziát. Az udvaron pedig több állomásból álló zenei és rajzos akadályversenyt rendeztek és azok a gyermekek, akik minden állomást teljesítettek, ajándék emblémás pénztárcát kaptak.
– Ez a tanév már akadályok nélkül zajlott – mondta kérdésünkre Farkas Pál. – Sok értékes versenyeredményünk volt, és a kollégák immár jelenléti tanítása sokkal hatékonyabb volt. A májusi színvonalas növendékhangversenyek megfelelő mércét mutattak a tanévről. Mivel a nagyterem jelenleg átépítés alatt áll, a rendezvényeket a Házasságkötő teremben tudjuk megrendezni. A gyerekkoncerteket megtartotta a szimfonikus zenekar, ez is egy lehetőség ahhoz, hogy kedvet kapjanak a gyerekek a zenetanulásra. Előző nap rendeztük meg a nagy sikerű összművészeti gálaműsort, most pedig a családi napon a gyermekek a szülőkkel együtt tájékozódhatnak a művészetoktatás lehetőségiről. Várhatóan idén is túljelentkezés lesz, jelenleg hétszázan tanulnak a különböző tanszakokon. Bízunk benne, hogy majd a Művészetek házában már ezer főt tudunk tanítani a zenére.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...