Kultúra

Száznál is több program várja a látogatókat a III. IpolyFeszten

Június 10. és 12. között, tíz településen száznál is több ingyenes programmal várják a szervezők a látogatókat a III. IpolyFeszten – hangzott el az esemény keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

    Rétvári Bence, az esemény fővédnöke, a fesztiválnak otthont adó települések országgyűlési képviselője elmondta, hogy az első alkalommal 2019-ben megrendezett összművészeti fesztivál idén is a környékbeli települések, helyi közösségek, civilek, művészek összefogásával valósul meg.

    A fesztivál fontos céljának nevezte, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsa a táj szépségére, kulturális értékeire, az Ipoly két oldalán élők, a határon átnyúló, az összmagyarság összetartozására.

    Kiemelte: mivel a térség az ország egyik legritkábban lakott térsége, ezért a Börzsönybe látogatóknak a programokon természetközeli élményben lehet része.

    A fesztivál vendégeit a könnyű- és komolyzenei koncertek mellett hagyományőrző és sportprogramokkal, túravezetéssel várják. A látogatók megismerhetik a kistelepülések értékeit, bepillantást nyerhetnek mindennapi életükbe, „ráérezhetnek” a falusi környezet varázslatos hangulatára, megízlelhetik a helyi gasztronómia különlegességeit – sorolta.

Rétvári Bence a programok gazdagságára utalva elmondta, hogy – többek között – sárkányhajózás, főzőverseny, irodalmi előadások, családbarát programok, népszerű mesék, egyházi és világi zene szerepel a kínálat színes palettáján.   

A határ menti régió központi városa Szob, ahol országosan ismert együttesek lépnek fel. 

A Börzsöny és vidéke kulturális értékeit bemutató fesztiválhoz idén 10 település, Szob, Ipolydamásd, Kemence, Márianosztra, Vámosmikola, Perőcsény, Kóspallag, Letkés és a történelmi Magyarország területéről Ipolyvisk is csatlakozott. „Szeretettel hívunk és várunk mindenkit az összművészeti fesztiválra. Köszönjük a fellépő művészeknek, hogy előadásaikkal örömöt szereznek az idősebb és a fiatalabb korosztály tagjainak egyaránt. A Csík Zenekar muzsikájával szimbolikusan is összekapcsoljuk az Ipoly két partján élőket” – hangzottak az országgyűlési képviselő szavai.

    A fesztivál igazgatója, Sándor Bence bejelentette, hogy a III. IpolyFeszt megnyitója június 10-én, pénteken 19 órakor lesz Kemencén, a katolikus templomban, ahol a Vox Humana Énekkar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar ad koncertet Sándor Bence vezényletével. A fesztiválon fellép Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész és koncertet ad a Csík Zenekar is.

    A könnyűzenei programban szerepel mások mellett Nagy Feró és a Beatrice, valamint az Ocho Macho együttes is.

A keddi sajtótájékoztatón Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho együttes frontembere elmondta, hogy az idén 19 éves zenekar örömmel tér vissza Szobra, ahol már játszottak. „A hangulat óriási volt! Bízom benne, hogy mi is hozzájárulunk az IpolyFeszt idei sikeréhez. Felemelő érzés, hogy pénteken Nagy Feróék, vasárnap pedig a Csík Zenekar játéka öleli körbe a mi szombat esti fellépésünket. Készülünk, extra lesz a koncert” – ígérte az Ocho Macho együttes frontembere, aki azt is elárulta, hogy a Barcelonában forgatott klipjük új dalát is bemutatják a fesztivál közönségének.

A Csík Zenekar először lép fel az IpolyFeszten – mondta Makó Péter, aki hozzátette: örömmel fogadták el a felkérést, mert az Ipoly és a Börzsöny környéke igen gazdag a népi kultúrában és a népzenében is. Az utolsó magyar dudás emlékére – aki Tereskén élt – az Ipoly menti gulyáslegény vagyok én című művet játszotta el. – Műsorunkban a népzenét és a könnyűzenét egyaránt megszólaltatjuk majd – mondta a művész. 

Bogányi Gergely – aki egyébiránt az előző két fesztiválon a megnyitó hangversenyt adta a kemencei katolikus templomban – bejelentette, hogy idén két előadásuk lesz. – Az egyik koncertünket a Szobi Zeneiskola fennállásának 50. évfordulója tiszteletére adjuk az egykori és jelenlegi tanárok és diákok közreműködésével – mondta az iskola igazgatója. – A mi művészetünk elsősorban a lélekhez szól. Mondhatom, hogy június 12-én, vasárnap is a világszínvonalat hozzuk el Szobra – jelentette be Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész, aki a Zeneakadémia végzőseivel, Kiss Lúciával és Kóbor Évával Csajkovszkij egyik kamaraművét adják elő.  

Június 10-én Nagy Feró és a Beatrice ad koncertet Szobon, mellyel kapcsolatban a Kossuth-díjas énekes örömét fejezte ki, hogy a III. IpolyFesztre is meghívást kaptak a szervezőktől. „Erre a koncertre külön is készülünk, nemcsak egy ’sima rockkoncert’ lesz, hanem ahogy én szoktam mondani: ’lakossági tánczene várható’. A cél, hogy ne letapossuk, hanem, hogy felemeljük a közönséget. Jól érezzük magunkat. Természetesen eljátsszuk a magyarságtudatunkat kifejező legfontosabb dalainkat is” – jelentette ki Nagy Feró a sajtótájékoztatón.

Sándor Bence fesztiváligazgató szerint az Ipoly mentén élők számára is nagyon fontos a fesztivál, mert sok értékkel, kulturális élménnyel és nívós programokkal ajándékozza meg őket, melyben egyébként helyben ritkán lehet részük. – Minden korosztály számára gazdag kulturális, turisztikai és sportprogramokat kínálunk, akik felfedezhetik a csodálatos természeti környezetet és sok-sok értékkel rendelkező hangulatos falvakat. Külön is szeretném kiemelni a kemencei katolikus templomot, amely igazi szakrális szentély, melyben csodálatos érzés megszólaltatni a Vox Humana Énekkart és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekart – mondta elérzékenyülve Sándor Bence, a két művészeti együttes vezetője.   

    A fesztivál idején a települések között fesztiválbusz üzemel. A rendezvénysorozat teljes programja a fesztivál honlapján érhető el (www.ipolyfeszt.hu).

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...