Belföld

Rétvári Bence: mindig ki kell állni a nemzeti érdekért

„Mi vagyunk a meghatározó ereje a Kárpát-medencének. Történhetett sokféle csapás, jöhetett sokféle nehézség, de ez a magyarságon nem tudott erőt venni” – fogalmazott Rétvári Bence országgyűlési képviselő a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezésen, június 4-én, Zebegényben.

Rétvári Bence beszédében azt mondta: 1100 év alatt itt, a Kárpát-medencében rengeteg minden történt. Volt rengeteg természeti csapás, voltak járványok, háborúk, belső ellentétek, de mindezek ellenére Magyarország volt, Magyarország van és Magyarország lesz is.

Emlékeztetett: 102 évvel ezelőtt volt egy rendkívül igazságtalan diktátum, amely szintén a magyarság életére tört. Ez ideig-óráig megtörte a magyarságot és hét különböző részre szabdalta az anyaországon kívül a magyarokat, de ennek ellenére a magyarság a Kárpát-medence legerősebb nemzete.

Rétvári Bence hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a XX. századi eseményekből, így az első világháborúból, a trianoni diktátumból is tanuljunk.

Mint mondta: emlékezhetünk arra, hogy mi, magyarok semmiféleképpen nem akartunk részesei lenni az első világháborúnak. Mi magyarok meghoztuk a magunk közjogi döntéseit, és a mi miniszterelnökünk kitartott amellett, hogy nem akar Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchián belül olyan álláspontra helyezkedni, hogy mi ebbe a háborúba belemennénk. Végig a béke pártján voltunk. A közjogi berendezkedésünk miatt viszont akkor bele tudtak minket sodorni egy háborúba.

Emlékeztetett: mi, magyarok elvesztettünk a 325 ezer négyzetkilométerünkből 232 ezret, 20 millió lakosunkból 13 milliót, 63 vármegyéből csak 10 maradt érintetlen, 27 törvényhatóságú városból 11 maradt meg, 112 rendezett tanácsú városból 36 maradt, 2701 körjegyzőségből 722 maradt, 2176 nagyközségből 1006 maradt, 10196 kisközségből pedig 2490 maradt. Mi nagyobb árat fizettünk, mint mások.

Bő száz évvel ezelőtti történések elejének és végének is ugyanaz a konklúziója. Ha az elején nem tudjuk az akaratunkat érvényesíteni, ha a végén nem is akarjuk az akaratunkat érvényesíteni, akkor bizony mi a többszörös vesztes oldalon leszünk, és mások akarata érvényesül – fogalmazott.

Rétvári Bence hangsúlyozta: amikor kiálltunk magunkért, akkor Magyarország bővült, erősödött, gyarapodott és egyre nagyobb súlya volt itt, Közép-Európában. Amikor viszont nem tudott vagy nem akart kiállni önmagáért, akkor történelmi csapások érték. Mindig ki kell állni a nemzeti érdekért – húzta alá a képviselő.

Az Ukrajnában dúló háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott: a mi nemzeti érdekünk az, hogy kimaradjunk belőle, mert nem nagyon tudok felsorolni az elmúlt egy-két évszázadból olyan háborút, amibe, ha mások minket belesodortak, jól jöttünk volna ki belőle. Magyarország a háborúkból rosszul jött ki, a békékből jól. Nekünk a békés időszakoknak a megőrzése a célunk, mert tanultunk a XX. század szörnyű nagy tandíjjal járó leckéjéből.

„A nemzeti összetartozás napján legyünk büszkék 1100 éves történelmünkre, legyünk büszkék azokra az emberekre, akik naggyá tették Magyarországot, mert Magyarország volt, Magyarország van és Magyarország lesz” – zárta gondolatait Rétvári Bence.

Forrás: 0627.hu

Még szintén érdekelheti...