Külföld

Múzeumok Éjszakája – Nyílt nap a Modern Művészeti Gyűjteményben Vácon – Káptalan utca 16.

Idén június 25-én rendezik meg országszerte a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot. Ez alkalomból a váci Modern Művészeti Gyűjtemény nyílt napot hirdet. Várják a művészetet és kultúrát szerető és tisztelő érdeklődőket, hogy egy kellemes estét együtt eltölthessenek és megismertessék azokat az értékeket, melyek a Gyűjteményben találhatóak. Sokat hallottak mostanában a Gyűjtemény sorsáról, akik még nem jártak benne, mindenképpen látogassanak el, akik pedig már ismerik, biztos vagyok benne, hogy nem hagyják ki ezt az alkalmat! – írja Hujbert István, a VácOnline.hu főszerkesztője.

„Egy nép a történelmi ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint egy fa gyökerek nélkül.” Bob Marley

17.00 órától egy interaktív képbemutatóval kezdődik a program. A résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a festményeket saját maguk mutassák be. A múzeum előtt lehet fényképezkedni a művekkel. Ezzel a jelenléttel is kifejezhetik a kultúra, művészet iránti tiszteletüket, támogatásukat.

17.30-tól Karikatúrakiállítás nyílik. Sajdik Ferenc legújabb képei kerültek a Gyűjtemény falaira. Nem kell bemutatni Balázs-Piri Balázst, akinek az életműve szintén a gyűjtemény része. Kevesebben tudnak Toncz Tiborról, aki Munkácsy-díjas művészünk és a Ludas Matyi művészeti főszerkesztője volt. A programon közreműködnek a Dunakanyar Szimfonikusok művészei.

18.30-tól a kiállítás megnyitója után tárlatvezetés indul. A résztvevők megismerhetik a Modern Művészeti Gyűjtemény gazdag kínálatát, amely a modern művészet rejtelmeibe enged betekintést.

A programon a részvétel ingyenes!

Tudta-e, hogy

  • a gyűjteményben Salvador Dali-szobor is van?
  • itt találhatóak Matuska Szilveszter váci Fegyházban készült festményei?
  • a gyűjtemény legnagyobb festménye 3×6 méteres?
  • Szabó Vladimír műhelytitkaiba is betekinthetnek?
  • hogy Scholz Erik – Szőnyi István tanítványa, Munkácsy-díjas művész – nem csak festékekkel alkotott, hanem a természetben található fákat, gombákat is beleálmodta a képekbe, sőt, egy fadarabban is meglátta, mit ábrázol?
  • Tóth Ernő különleges bronzszobrai – piszkafatestek groteszk pózokban – viaszveszejtéses technikával készültek, és tudják, mi az?
  • Orvos András, váci festőművészünk – aki Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott művészetéért – különleges virágképei és klasszikus tájképei is megtalálhatóak itt?
  • megtekinthető itt a váci arcképcsarnok, vajon kik szerepelnek a képeken?
  • a Ludas Matyi összes eredeti festett, pikáns témájú, színes címlapja is a kiállítás része?
  • Feodora Fjodorovna Kornyilova (Rákosi Mátyásné) jakut származású szovjet jogász, ügyész, és keramikus is volt és itt látható szobra?
Dali, Matuska, Kornyilova (Rákosi Mátyásné), Orvos, Szabó Vladimir és még sokan mások…

„A művészet a lelket távol tartja a mindennapi élet porától.” Pablo Picasso

Még szintén érdekelheti...