Kultúra

Idén utoljára TérZene

Befejeződött az áprilisban útjára bocsátott TérZene koncertsorozat. A múlt évben elsőként meghirdetett zenei program sikere bizonyította a rendezvény létjogosultságát, s az idei előadások ismét elnyerték a közönség tetszését.

A Casalgrande téren június 17-én megrendezett koncerten a Volver La Vida énekegyüttes műsora az argentin tangó különleges világát idézte. Az együttes 2018-ban alakult, tagjai Manuel B. Camino basssz-bariton, a Honvéd Férfikar tagja, Bojta Zsuzsanna mezzoszoprán, Demenív Mihály harmonikaművész valamint Miskolczi Anita, a Magyar Állami Operaház csellóművésze. Tagja még az együttesnek Csáki András Liszt Ferenc-díjas gitárművész is. Bojta Zsuzsannától megtudtuk, hogy a repertoár klasszikus mexikói, spanyol és latin-amerikai, főleg argentin művekből áll. A művészek valamennyien tanítanak zeneiskolákban, konzervatóriumban valamint egyetemen. Műsorukban különös szerepet kap a 100 éve született argentin Astor Piazzola, akinek a művei rendszeresen elhangoznak műsoraikban. A Budai Tangó Club táncművészeivel is gyakran fellépnek, visszatérő szereplők a Nemzeti Táncszínházban tangó show keretében, és többször lehetett őket hallani a Bartók Rádióban. Sok templomi műsoruk is van.   

    A koncertsorozat záró hangversenyén is egyebek mellett Piazzola művei is elhangzottak. Virtuóz Libertango variációt játszott Demenív Mihály, elhangzott a szerző Ave Maria című műve Bojta Zsuzsanna, Miskolczi Anita és Demenív Mihály előadásában, majd a műsort a Libertango zárta Manuel B.Camino és művésztársai megszólaltatásában. A koncert végén a kisgyermekeknek hangszersímotagóra is lehetőség nyílt.

    A hét héten át tartó TérZene sorozatban – melynek helyszíne a Casalgrande tér mellett a Katonadomb volt – korábban fellépett a Trio Brilló kamaraegyüttes, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével, a Dunakeszi Rézfúvós Kvintett, a Váci Ifjúsági Zenekar és az Ad Hoc Énekegyüttes.

    Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága azért hívta életre a TérZene Programot, hogy valamennyi 5000 fő feletti településre eljusson az élő klasszikus zene. A parkokban, köztereken megvalósuló eseménysorozat koncepciója, hogy a felcsendülő muzsika természetessé, a mindennapok részévé váljon az emberek számára. A Programiroda szervezésében ez a szándék teljes egészében megvalósult Dunakeszin.

    A város természetesen nem marad zene nélkül. Ugyanezen a napon a gyártelepi Köröndön elkezdődött a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Köröndi Esték elnevezésű nyáresti koncertsorozata Farkas Pál vezényletével.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...