Kitekintő

Dunakeszi a Balatonon és a városban is biztosítja a nyári táborokat az iskolás diákok számára

Szinte minden turnus betelt már az idei balatonakarattyai nyári táborokra, ahol harmadik éve több mint 300 gyerek üdülhet kedvezményesen, az érdeklődési körének megfelelően, sok-sok fürdéssel és rengeteg élménnyel gazdagodva. Seltenreich József, a Dunakeszi Sportigazgatóság igazgatója számolt be lapunknak a tapasztalatokról.

  • 2019-ben nyílt meg először a lehetőség a városi gyerekek számára, hogy Dunakeszi balatonakarattyai üdülőjét használhassák. Egy év a pandémia miatt kimaradt, így az idei lesz a 3. nyár, hogy gyerekzsivalytól lesz hangos a balatonparti ingatlan. Milyen turnusokra indulnak idén a diákok?
  • Már szinte hagyomány, hogy az általam szervezett horgásztábor nyitja a tematikus táborok sorát. Idén a Szent István Általános Iskola kerékpártáborával leszünk együtt, de ez csak tovább növeli az élmények lehetőségét, hiszen „egymás gyermekeit” is bevonjuk a programokba, lehetőségekbe. Minket a Bárdos Lajos Általános Iskola citerásai követnek, majd Dézsi Yvett táncoktató érkezik tanítványaival. A sorban a következő egy úszó edzőtábor Németh Rudolffal, majd a VSD cheerleader szakosztálya Kundlya Zsófiával, őket a VSD tollaslabdásai váltják, utána a kiscica kosarasok, akiket a vívószakosztály követ. A nyár utolsó hete pedig szintén fix program, a Radnóti Miklós Gimnázium gólyatáborával búcsúzunk a nyártól.
Ők voltak az első táborozók…
  • Hány férőhelyesek a táborok és hogyan lehet bejutni?
  • A táboroztatásra alkalmas szobák számát figyelembe véve átlagosan 35 diák üdültetésére van lehetőség egy turnusban, de ez akár 40 főig kényelmesen felmehet. Mivel tematikus táborokról van szó, a szervezők legkésőbb január elején be kell, hogy jelentkezzenek a Dunakeszi Sportigazgatóságnál, hogy lefoglalják az időpontot. A gyerekeket pedig saját köreikből toborozzák. Ha valakinek nem sikerül feltölteni a létszámot, lehetősége van a városi felületeken hirdetni, de ilyenre még nem volt példa. Hamar betelnek a helyek, hiszen napközis táborok árán ottalvós, teljes ellátást, oda- és visszautat, nem utolsó sorban pedig sok-sok élményt nyújtó táborokat kínálunk évről-évre. Ez a szülők számára is fontos szempont. Az is csökkenti a költségeinket és Dunakeszi sajátossága, hogy az utazást is a saját buszainkkal tudjuk megszervezni, így ez a szolgáltatás is a szervezők rendelkezésére áll. Úgy gondolom, a mostani üzemanyagárak mellett ez egy nagyon nagy segítség, mert jelentősen elszaladtak az autóbusz bérleti díjak. Az étkezést pedig azzal a céggel tudjuk biztosítani, amely a gondnoki feladatokat is ellátja az üdülőben. Ők az étel szállítását, tálalását és a mosogatást is intézik, így nem kell ezzel sem foglalkozniuk a pedagógusoknak. Mindent egybevéve tehát nagyon kedvezményes a szállás, a szállítási díj és nem túl drága az étkezés sem. A közös helyiségben egy konyha is ki van alakítva, ezzel a saját étkeztetést is kivitelezni lehet, ezen esetlég még spórolhatnak a szervezők. Ezt azonban ritkán szokták igénybe venni, mert ez szinte az egész napot lefoglalja.
Seltenreich József városi sportigazgató
  • Milyen visszajelzések érkeztek az elmúlt évekből?
  • Nagyon pozitívak a gyerekektől és a szülőktől érkező visszajelzések, főleg azoktól, akik lejönnek a gyerekekért és megnézik a tábort. Nagy elragadtatással beszélnek róla, kiemelve, hogy kevés önkormányzat nyújt ilyen lehetőséget a helybéli gyerekeknek. Rokoni, baráti kapcsolatokból adódóan a turnusokon gödi és fóti lakosú diákok is részt szoktak venni, akik rögtön a dunakesziek irigyeivé is válnak. Eddig szerencsésen megúsztuk nagyobb balesetek nélkül a táborokat, olyan persze előfordul, hogy biciklitúrázás közben elcsúszik valaki, de kisebb kötésnél, ragtapasznál komolyabb segítségnyújtást nem kellett alkalmaznunk.
  • Mit kínál a gyerekeknek a balatonakarattyai üdülő, milyen felszereltséggel várja a táborozókat?
  • Nagyon jól felszerelt maga a tábor, sportfelszerelésekkel, játékokkal és azzal, hogy ott van a Balaton-part egy kiépített stéggel, horgászstéggel, ez egy összehasonlíthatatlanul kedvező lehetőség. Hétágyas, klimatizált szobák, saját fürdővel, WC-vel, erkéllyel várják a gyerekeket, valamint egy nagy közös helyiséggel, ahol az étkezéseket lehet megoldani, de itt játszóeszközök is rendelkezésre állnak, vagy akár médiafoglalkozás megtartására is alkalmas. Sörpadok, sörasztalok is biztosítottak a szabadban való étkezésre mindazoknak, akik kint szeretnének étkezni. Az üdülő kertjében grillező hely is ki van építve, valamint tábortűz is rakható. A horgásztáborban, kondérban halászlevet is szoktunk készíteni a kifogott halakból. Összességében véve szinte minden lehetőség adott a városi üdülőben, kivéve a sátrazás. Ha pedig a vízi eszközöket nézzük, 2 SUP-ot is beszereztünk a gyerekek számára evezővel, de vannak felfújható vízi játékok is, valamint csónak a horgászáshoz, amihez azonban szigorúan szükséges a felnőtt kíséret.
A horgásztábor tavaly is népszerű volt
  • Mivel vízparti üdülőről van szó, feltétel a jelentkezéskor, hogy a gyerek tudjon úszni?
  • A szervezők már a kiíráskor megjelölik, hogy milyen úszástudás szükséges a részvételhez, de a szülőket is megkérdezzük, valamint első nap fel is mérjük a gyerekeket. Mint a Balaton körül oly sok településen, itt is viszonylag sokáig alacsony a víz. 10 éves vagy idősebb gyerekek már egészen messzire be tudnak menni, de minden esetben kijelölik a szervezők, hol a határ. Az üdülő adottsága az is, hogy olyan helyen tudunk fürdeni, ahol nem probléma, ha valaki nem tud úszni. Fontos azonban, hogy vízbe mindig csak felnőtt felügyelettel mehetnek a táborozók.
  • A balatonakarattyai üdülő nemcsak táboroztatásra használható, az a lakosság számára is igénybe vehető, hiszen önellátásra alkalmas 2-3-4 ágyas apartmanokat is kialakítottak benne. Ha egész nyáron táboroztatnak, mikor bérelhetők az apartmanok?
  • Az ingatlan sajátossága, hogy nemcsak emeletes ágyakkal felszerelt szobákat alakítottak ki benne, hanem apartmanokat is. Minden alkalommal jelezzük a nyaralást foglalóknak, éppen akkor milyen tábor lesz a helyszínen, tehát számítsanak arra, hogy élettel telik meg az üdülő. Oda kell figyelnünk arra, hogy ne zavarjuk egymás nyaralását, de ez eddig nem okozott senkinek sem problémát. Sőt! Szívesen vesszük mi, táborszervezők, ha az ott nyaraló gyerekek becsatlakoznak a táboraink programjába, de az ott nyaralók sem szoktak semmilyen problémát felvetni.
  • Még egy kérdés… Gyerekkoromból emlékszem, milyen jók is voltak az ilyen táborok. Tábortűznél töltött esték, kirándulások, felfedezések, új barátságok, ismeretségek kötődtek. A mai gyerekek azonban már bőven a virtuális világban élnek. Mi a helyzet az okos eszközökkel?
  • A mai kor technikai követelménye, hogy WIFI legyen a helyszínen. Például az ottani klímaberendezések működéséhez is szükséges. A WIFI az udvarra is sugározza a jelet, hogy a gyerekek, a nyaralók ott is használhassák telefonjaikat, számítógépeiket. Bár igyekszünk a gyerekeket és a szülőket is abba az irányba terelni, hogy felejtsék el a mobil eszközöket, játékokat erre a néhány napra. Természetesen, aki szeretné, elhozhatja magával ezeket a dolgokat, a saját felelősségére. A szervezők azonban igyekeznek olyan programokat nyújtani, hogy a gyerekek elfelejtsék a telefon nyomkodását.
  • Dunakeszire több szempontból is illik a családbarát város, de ha csak a nyári elfoglaltságokat, a sok-sok, gyerekeknek szánt programot vesszük, már akkor is igazat mondtunk. Dióssi Csaba polgármestert kérdezzük, milyen további lehetőségek vannak a városban?
Dióssi Csaba polgármester
  • Évtizedes hagyománya van már a városi nyári tábornak, amely második éve viseli magán a tavaly elhunyt legendás táborvezető, Roska Péter nevét. 2021-ben új vezetővel, régi-új helyszínen, a Duna sor 32. szám alatt, a gyönyörűen kialakított Nyíltvízi Edzőközpontban fogadtuk 7 héten át a dunakeszi gyerekeket, akiknek szülei akkor különösen nagy számban vették igénybe ezt a szolgáltatás. Az új táborvezető Rákos Nikoletta lett, aki nagyszerűen helytállt a rá bízott feladatban, így idén is örömmel fogadta el a felkérést a folytatásra. Néhány hete már elindult a jelentkezés, a dunakeszi általános iskolákba járó gyerekek szülei már hetekkel ezelőtt kézhez kapták a felhívást, de természetesen nem Dunakeszire iskolába járó, de dunakeszi lakcímmel rendelkező gyerekeknek is szól a lehetőség. Bár tavaly már egy új környezetben táboroztak a gyerekek, idén még újabb helyszín fogadja őket. Javában zajlik a Nyíltvízi Edzőközpont kertjének parkosítása és játszótéri elemekkel való felszerelése, hogy még interaktívabban tölthessék el az időt a felügyeletünk alatt, természetesen amellett, hogy a szervezők minden napra más-más tematikus programmal készülnek a gyerekek számára, akik előtt június 27-én nyílik meg a tábor kapuja.

Szeredi Helga

A dunakeszi Nyíltvizi Edzőközpontban 7 héten át táboroznak a diákok

Még szintén érdekelheti...