Kitekintő

Elkezdődött a nyári gyerektábor Dunakeszin

Megnyitotta kapuit a Roska Péter Dunakeszi Városi Nyári Tábor a Duna-soron lévő Nyíltvizi Edzőközpontban, június 27-én. A diákok örömmel kezdték meg a nyári vakációt és nagy lelkesedéssel vették birtokba az elmúlt hetekben számukra telepített új játszóeszközöket.

    Szinte rá sem lehetett ismerni a tábor korábbi helyszínére. Az ügyességi játékok, a hinták, a mászókák, a kötélpálya mind újdonságot jelentett azoknak a gyermekeknek, akik korábban is itt töltötték a nyár egy részét.

    A táborgyűlésen Rákos Nikoletta táborvezető elmondta a táborozás legfontosabb szabályait, bemutatta a munkáját segítő pedagógusokat és a közösségi szolgálatos fiatalokat. A kulturált, tágas étkezdében elfogyasztott reggeli után hamarosan megérkezett Bereczki József, a gyermekek kedvelt Józsi bácsija lovas kocsijával, és elkezdődött az immár hagyományos kocsikázás. Hamarosan elkészültek az első gyerekrajzok az erre a célra kialakított táblákon.

    A tábornyitón bevezetőben Szabóné Ónodi Valéria, a DÓHSZK igazgatója köszönetet mondott munkatársainak, a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit  Kft.-nek, a tanintézmények pedagógusainak azért a munkáért, melynek eredménye a megújult tábor.
– Nagyon fontos minden évben a város életében, amikor elérkezik a tábornyitás ideje – mondta Dióssi Csaba polgármester. Felidézte, hogy két éve még a Szent István Általános Iskola adott otthont a tábornak, mert közben épült az edzőközpont. Múlt évben, a COVID-járvány ellenére is már ezen a helyen táborozhattak a gyermekek. Elmondta, hogy a tábor nagy múltra tekint vissza, már a hatvanas évektől működött. Igyekeztek fejleszteni a tábor területét, hogy minél jobban érezzék magukat a gyerekek. Ezt a célt szolgálják az új játszóeszközök is. Köszönetet mondott Tóth Eszter főkertésznek, aki a fejlesztéseket irányította, Temesvári Istvánnak, a VSD elnökének, aki az edzőközpont vezetője, Szabóné Ónodi Valériénak, aki hatodik éve felügyeli a tábor működését, Csoma Attila önkormányzati képviselőnek és köszöntötte Rákos Nikolettát, Niki nénit, aki második éve vezeti a tábort. – Azt kívánom nektek, hogy érezzétek jól magatokat, alakuljanak új barátságok, és hivatalosan megnyitom a tábort.

Ezt követőn a gyerekek nagy örömmel vették át és ették meg mindjárt a városvezetés ajándék csokiját.

    A Telekeszi Tv-vel közös interjúban elmondta még a polgármester, hogy a város életében nagyon fontos a gyerekek szünidei életének szervezése, segítése, és mindig arra törekedtek, hogy a tábor ne egy szimpla „gyermekmegőrző” legyen. – Büszkén mondhatom, hogy ez a XXI. századi létesítményünk bármelyik drága, fizetős táborral fel tudja venni a versenyt.  

    Először a tereprendezést kellett elvégezni, mondta kérdésünkre Tóth Eszter. – Ezt a munkát decemberben végeztük el, ekkor hozták a termőföldet. Tavasszal telepítettük az általam kiválasztott játékokat, majd sor került a növények elhelyezésére és az öntözőhálózat kialakítására.

    Megtudtuk még Szabóné Ónodi Valériától, hogy a korábbiaktól eltérően, a nagyszámú túljelentkezés miatt korlátozták az igénybe vehető hetek számát, így egy gyermek maximálisan három hetet tölthet el az egyébként hét hétig tartó táborban.
– Turnusonként tíz pedagógussal dolgozunk és a munkánkat közösségi szolgálatos fiatalok is segítik – tájékoztatott a táborvezető, aki már tíz éve pedagógus résztvevője a táboroknak. –  A táboréletet a már megszokott programok gazdagítják. Eljön a Görömbő Kompánia, Keserű Andrea ékszerkészítő, újdonság lesz egy korfball bemutató. Lesz sárkányhajózás és itt töltenek egy délelőttöt a Dunakeszi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai, akik játékos formában hívják fel a gyerekek figyelmét a nyári veszélyekre. Mindemellett sok egyéb program tölti ki a mindennapokat, többek között a pedagógustársaim által vezetett kézműves foglalkozásokkal. Folytatjuk a néhai Roska Péter táborvezető által kialakított hagyományokat.

    A tábort heti közel nyolcezer forintért vehetik igénybe a gyerekek, az étkezési kedvezményben részesülők a felét fizetik. A városi buszközlekedést a táborhoz igazították, a módosított menetrend a dunakeszi.hu honlapon megtekinthető.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...