oktatás

600 millió forintos beruházással 56 bölcsődei férőhely létesül Dunakeszin

Dunakeszi Város Önkormányzata a már működő Napsugár Bölcsődét új épületszárnnyal bővíti. Június 21-én megtörtént a munkaterület átadása, jövő héten a földmunkálatok is indulnak. A beruházás 600 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás és önkormányzati önerő felhasználásával valósul meg.

Dunakeszi Város Önkormányzata a 2019-ben épült alagligeti 4 csoportszobás Napsugár Bölcsőde bővítése mellett döntött. Az önkormányzat a sikeres pályázatnak köszönhetően a VEKOP-6.1.1-21 Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című pályázati konstrukció keretében a VEKOP-6.1.1-21-2021-00003 azonosítószámmal 2021. szeptember 30-án Támogatási szerződést kötött a projekt megvalósítására.

A Széchenyi 2020 program keretében a vissza nem térítendő támogatás mellett, 400 millió Ft önkormányzati önerő felhasználásával 4 csoportszobában 56 új bölcsődei férőhely létesül Dunakeszin. Célja, hogy tovább javuljanak a település szociális alapellátási feltételei, az esélyegyenlőség, valamint a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérési esélyei. Dunakeszin már 4 bölcsőde működik, sok kisgyermekes családnak megkönnyítve mindennapjait. A bővítéssel 322-re nő a dunakeszi bölcsődei férőhelyek száma.

A 2010-es program utolsó fejezete ez a bölcsődefejlesztés, amely a 12 évvel ezelőtti állapothoz képest (9 csoport és 126 férőhely) 23 csoportot és 322 férőhelyet eredményez. Egyik sarkalatos eleme ennek a beruházásnak, hogy olyan csoportméretek legyenek, ahol az SNI-s gyerekek számára is tökéletesen biztosított a szakszerű ellátás – nyilatkozta Dióssi Csaba polgármester.

Pethő Krisztián (b1), Szabóné Ónodi Valéria, Dióssi Csaba, Sipos Dávid

Az Alag körzet talán a legsűrűbben lakott része a településnek, ahol a kisgyerekes családok jelentős arányt képviselnek, így az ingatlanok fejlesztése mellett a zöldterület megóvása, bővítése is célunk a lakóközösség számára – hangsúlyozta Pethő Krisztián, a körzet önkormányzati képviselője.

A férőhelyek számának bővülése szülői oldalról is elégedettséget eredményez. 2023 szeptemberében már indulhatnak az új csoportok a gyerekekkel, addigra felépül a bőlcsőde új szárnya. A kisebb szobákban a sajátos nevelési igényű gyerekek számára biztosított lesz a szakellátás, illetve akik csak pár órás felügyeletet igényelnek, számukra a bölcsőde játszócsoportjaiban lesz hely – emelte ki beszámolójában Szabóné Ónodi Valéria, a DÓHSZK igazgatója.

Havasi Melinda

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...