Sport

Mozdulj, Dunakeszi! Czanik Balázs a polgármestert is megtornáztatta

Az évek óta „futó” nagy sikerű Mozdulj, Dunakeszi! szerda esti sztáredzője Czanik Balázs volt, aki dinamikus és színes egyéniségével, a gyakorlatok bemutatása közben elhangzó sztorijaival, lelkesítő mondataival, no és a remek zenével pillanatok alatt elnyerte a közös edzésen résztvevők szimpátiáját. A népszerű sportember edzésére még Dióssi Csaba polgármester is kíváncsi volt, aki a több száz lelkes dunakeszi sportbaráttal együtt nagy ambícióval végezte a gyakorlatokat.

Dióssi Csaba és Czanik Balázs

– Egyedinek és példaértékűnek tartom a Mozdulj, Dunakeszi! tömegsportrendezvényt, amely úgy látom, hogy jó fogadtatásra talált a helyiek körében. Azt gondolom, hogy mindenkinek ezt kellene csinálni, mert amint látjuk, mindenki akar mozogni, kicsik és nagyok egyaránt. Ez egy remek kezdeményezés, hiszen nincs annál jobb, amikor összekapcsolják a sportot és az egészséges életmódot – mondta a Dunakanyar Régió kérdésére válaszolva a sztáredző.  

– Mi az a legfontosabb üzenet, jó tanács, amit népszerű sportemberként, ismert életmód-tanácsadóként szeretnél megosztani a nagyközönséggel?

– A rendszeres sportolás jelentősége mellett arra szeretném ráirányítani az emberek figyelmét, hogy a jó közérzet elérése érdekében ne csak diétázzanak vagy időszakosan kezdjenek el mozogni és odafigyelni a táplálkozásra, hanem igyekezzenek folyamatosan az egészséges életmód szerint élni. Váltsanak életmódot, találják meg a sportolás és az egészséges táplálkozás harmóniáját, egészséges egyensúlyát. Ezt tanácsos mindenkinek megfogadni életkortól függetlenül.

– A mai edzésen milyen gyakorlatokkal mozgatod meg a közönséget, mennyire leszel figyelemmel a résztvevők edzettségi állapotára? Mindenki bírja majd a tempót?

– Tízéves koromtól küzdősporttal foglalkoztam, és az alapján alakítottam ki ezt a capoeira aerobikot, amit most már Magyarországon 200 edző, míg külföldön 90 követ. Ennek vannak olyan elemei, amelyek kimondottan a nagyközönségnek szólnak, mindenki meg tudja csinálni a gyakorlatokat. Viszont vannak benne olyan bonyolult vagy olyan fizikálisan nehéz elemek is, amiket nehezebb végrehajtani. De ahogy most itt körbenéztem a vendégeken, azt látom, hogy nagyon sokan vannak, akik nagyon komoly fittséggel rendelkeznek. Oda kell tennem magam, hogy egy igazi sikerélményhez tudjam őket juttatni.  De az első 5-6 perc közös edzés után már sokkal többet látok, és annak megfelelő erősségű programot választok. A végén pedig készültem egy kisebb játékos sportvetélkedővel, mellyel arra szeretnénk motiválni a résztvevőket, hogy a legközelebbi edzésre is szívesen jöjjenek.

– Mennyire jellemző, hogy a település polgármestere is elmegy egy ilyen rendezvényedre, és ráadásul még végig is csinálja a gyakorlatokat is?

– Ilyen még nem volt! Még nem tornáztattam polgármestert capoeira aerobikkal. Remélem, hogy a polgármester úr elégedett lesz és tetszeni fog neki az edzés, amiért nagy elismerés illeti őt, hogy a lakossággal együtt tornázik.  

Dióssi Csaba: Dunakeszi sportos város

A közös edzés előtt Dióssi Csaba polgármester köszöntötte Czanik Balázst, és a sportoló dunakeszi hölgyeket és soraikban felfedezhető néhány férfit. Elismeréssel szólt a résztvevők töretlen lelkesedéséről, köszönetet mondott a sztáredzők mellett a helyi oktatóknak is, akik sokat tesznek a sportos életmód népszerűsítéséért.

Rövid köszöntőjében elmondta: 2010 óta kifejezett prioritása van Dunakeszin a sportnak, annak, hogy minél több fajta sportot tudjanak űzni a város polgárai. Megalakítottuk a VS Dunakeszit, ma már a sportegyesületnek több mint 3 ezer igazolt sportolója van. 2010 óta minden évben megrendezzük a Futakeszit, melyen minden alkalommal több ezren indulnak.  Az egyik legnépszerűbb és a legtöbb embert megmozgató rendezvény a Mozdulj, Dunakeszi!, melyen – mint a mai példa is bizonyítja – több százan sportolnak az emberek minden héten háromszor. Ez nagy büszkeség nekünk és jó érzés, hogy ilyen szinten vevők a dunakesziek ezekre a programokra és nagyon szívesen bekapcsolódom én is – mondta a polgármester, aki mindenkinek jó sportolást kívánt.

De még mielőtt Dióssi Csaba is elkezdte volna az edzést, lapunk érdeklődésére hozzátette: Dunakeszi egy sportos város. A VSD szakosztályai nagyon jó sporteredményekkel büszkélkedhetnek. Az atlétikában, az asztaliteniszben, a korfballban, a tollaslabdában országosan is kiváló eredményeink vannak, de kézilabdában is jók vagyunk – sorolta büszkén a városvezető.

Dióssi Csaba azt is kifejtette, hogy a versenysport mellett a szabadidősport feltételeit is folyamatosan javítja az önkormányzat:  

– Az elmúlt évtizedben nagyon sokat léptünk előre, 2012-ben megkaptuk a Magyarság Sporttelepet az államtól, és azóta újabb és újabb létesítményeink épültek. 2010-ben még csak egy sportcsarnokunk volt, most már négy van, egyébként most épül még kettő a Dunakeszi Diáknegyedben. Szerencsére olyan nagy a sportolási kedv, hogy eddig nem tudtunk annyi csarnokot és sportlétesítményt építeni, ami ne lenne kihasználva – ismertette a polgármester, akiről köztudott, hogy számtalan sportágnak hódol, rendszeresen úszik, teniszezik, a Futakeszi! állandó indulója. Májusban például párjával és néhány munkatársával egy nap alatt körbe kerékpározták a Balatont.

– Szenvedély, hobbi, példamutatás, avagy a sportos, az egészséges életmód népszerűsítése?

– Elsősorban szeretem a sportot és szeretem a különböző sportágakban kipróbálni magam és hogyha ez valamiféle példamutatás, akkor annak nagyon örülök – válaszolta kérdésünkre Dióssi Csaba, aki párjával és a több száz sportbaráttal együtt elkezdte az edzést Czanik Balázs irányításával a Katonadomb árnyas fái alatt.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...