Kultúra

Újra látogatható a váci püspöki palota

Augusztusban újra megnyitja kapuit a váci püspöki palota és kertje, amely szervezett formában, idegenvezetéssel látogatható.

A csoportos vezetés minden pénteken és szombaton 11 órakor indul, első alkalommal augusztus 5-én. Más időpontokban is lesz lehetőség megnézni a klasszicizáló barokk épületet. Előzetesen bejelentkezni a ; illetve az egyházmegye honlapján lehet.

A váci lakosok lakcímkártya felmutatásával minden hónap utolsó szombatján ingyenesen vehetnek részt idegenvezetésen mint Marton Zsolt püspök vendégei.

A püspöki palota és a hozzá kapcsolódó kert a hajdani püspökváros középpontjában, Vác belvárosában helyezkedik el. Történetének csaknem 250 éve alatt huszonegy püspök, illetve kormányzó lakta a palotát, amely országos jelentőségű műemlék. A palota jelenleg is püspöki lakhelyként működik, és máig őrzi múltjának különleges tárgyi, szellemi értékeit.

Az érdeklődők többek között megtekinthetik az egykori szalonokat és a mai napig használatban lévő püspöki tárgyalót, valamint az egyedülálló szecessziós dekorációval rendelkező egykori püspöki irodát. Bepillantást kaphatnak a palota és az egyházmegyei központ hétköznapjaiba, és

még az sem lehetetlen, hogy a főpásztor személyesen üdvözli őket a látogatás során.

(Forrás: Váci Egyházmegye/Vasarnap.hu)

A címlapképen Marton Zsolt püspök látható. Forrás: Váci Egyházmegye

Még szintén érdekelheti...