Kultúra

Az Orgona Pont először, de tervek szerint nem utoljára érkezett Dunakeszire

A Filharmónia Magyarország által szervezett koncertsorozat dunakeszi hangversenyén, a Szent Imre-templomban Hegedűs Valér orgona- és zongoraművész, Pitti Katalin énekművésznő és Pálmai Árpád énekművész, karnagy, egyházzenész léptek fel – számolt be a rendezvényről a dunakeszipost.hu.

A program nagyon változatos volt, a nyitó Bach F-dúr prelúdium és fúgán kívül magyar művek hangzottak el, így többek közt Kodály, Erkel, Liszt, Farkas Ferenc darabok. A bevezetőben Pálmai Árpád azt mondta, hogy ”az orgona az a hangszer, ami az ember és az Isten között közvetít, talán szerénytelenül mondhatjuk, hogy egyetlen méltó vetélytársa vagy inkább párja az emberi hang.”

A műsor előtt a Filharmónia Magyarország képviselőivel beszélgettünk, akiknek köszönhetően az eseménysorozat Dunakeszi helyszínnel is bővült. Szolnoki Apollónia és Murvai Nóra elmondták, hogy a környéken laknak, és emiatt is nagyon fontosnak tartják, hogy ne csak Budapesten legyenek koncertek.

A hangverseny után beszélgettünk a fellépő művészekkel.

Pálmai Árpád elmondta, hogy egyfajta nagykövetnek érzi magát fellépő művésztársaival együtt. “Nem reális indokokból jöttünk ma ide, hanem mert hiszünk benne, hogy küldetésünk van a zene által. A Zeneakadémián végeztem ének-zene tanár, karvezetés és egyházzene szakon, ez utóbbin az orgona fontos szerepet töltött be. A magánénekesi pályám is, és az, hogy így egymásra találtunk hárman, abban erősít meg, hogy feladatunk van a földön. Nagyon sok olyan mű is elhangzott ma az ismertebb, népszerű művek mellett, ami kutatómunkáink gyümölcse. Hivatásunknak és küldetésünknek érezzük azt, hogy ezeket az elfeledésre hajlamos, eltűnőfélben lévő kincseinket is csiszolgassuk, melegen tartsuk, és ez által is az embereket arra biztassuk, hogy szebb lehessen körülöttünk a világ, merjünk úgy élni a zene által, hogy ez látszódjék rajtunk, mert erre szükség van.”

Hegedűs Valér az orgonát dicsérte: “Kijöttem a múlt héten felmérni a lehetőségeket, s mikor megláttam a hangszert, akkor azt mondtam, hogy ide gazdagabb repertoár kell, és nem az az egyszerű, amit kisebb hangszeren szoktam játszani. Ez egy hangverseny szintű orgona és elbír komolyabb műveket is.”

A koncert alatt Pitti Katalin művésznő több verset is elszavalt, ezzel kapcsolatban kérdeztük. “Általános iskolás korom óta mondok verseket, országos versenyeket is nyertem valaha. Először valójában színésznő akartam lenni, a színire fel is vettek, és szerettek volna musical–operettszakra irányítani, de mondtam, hogy köszönöm szépen, én inkább mennék a Zeneakadémiára. Fel is vettek. Ott is csináltam önálló irodalmi estet, amire korábban még nem volt példa. A versek később az önálló estjeimbe is bekívánkoztak, mindig is gyűjtöttem őket, ami tetszett, kiírtam, és mielőbb megtanultam”. 

A nézők szerint nagy élmény volt az este, és remélik, hogy Dunakeszi jövőre is a programsorozat állomásai között szerepel majd.


Még szintén érdekelheti...