Kitekintő

Késő Árpád-kori templomrom feltárása Fóton

Néhány éve egy lelkes fóti polgárnak köszönhetően került köztudatba a fóti középkori templomrom, mely a közismert, Dunakeszihez tartozó alagimajori templomromtól légvonalban mindössze 5 km-re található és egykor Sikátor település temploma volt.

A rom megmentésére egy néhány fős helyi csapat szerveződött, melyet az önkormányzat a kezdetektől támogatott. Elsőként is felvették a kapcsolatot az illetékes hivatalokkal. Néhány kudarc után azonban tavaly elkezdődhetett a régészeti feltárás. A szakmai segítséget a Magyarságkutató Intézet Régészeti Főosztályától és vezetőjétől, Makoldi Miklós Zsombortól kapták. A kiásott kutatóárok után kirajzolódott a keletelt elhelyezésű templom alapzata, szentéje, s a napokban került elő egy különleges érték, egy függő zárókő, melyhez hasonló kizárólag csak a pannonhalmai Bencés apátságban látható. Ilyen gótikus függő zárókő falusi templomból még nem került elő.

Ilyen függő zárókövet csak a pannonhalmai Bencés apátságban láthatunk!

Még messze vagyunk attól, hogy mindent tudhatnánk, de az apró részsikerek is idecsábították az M5 TV forgatócsoportját. A riport során két személyt szólaltattak meg, Sebők Sándor helyi plébánost, a Váci Egyházmegye kanonokját, valamint Molnár Krisztinát, a Helyi Értéktár Bizottság és a Templommentő munkacsoport tagját.

Sebők Sándor elmondta, hogy személy szerint is mindig nagyon értékelte mindazokat az emlékeket, amik a múltunkat tárják föl, és azért is nagyon fontosnak érzi ezeket, mert a magyarságtudatot erősítik. Mint plébános azt gondolja, hogy ez a romtemplom hozzá is tartozik. Nagyon örül, hogy a munkálatok haladnak, elindult a föltárás, amely a TV érdeklődését is felkeltette. „Az a feladatunk, hogy szépítsük, alakítsuk a környezetünket, és amit a századok tönkretettek, azt igyekezzünk fölújítani, megóvni. Mindezt Istennek tetsző dolognak gondolom.”

Molnár Krisztina nyilatkozik az M5 stábjának

Molnár Krisztina is rendkívül jelentősnek tartja a föltárást. Áldásnak érzi, hogy egy lelkes fóti személy fölvállalta a templomrom megmentését az utolsó pillanatban. Támogatókat, segítőket verbuvált a nemes ügy mellé. Szintén óriási dolog, hogy Makoldi Miklós Zsombor vezető régész mellénk állt s munkatársaival személyesen végzi a középkori templomrom feltárását.

A hétszáz éves templomot annak idején Szent Mártonnak szentelték föl, aki magyar hittérítő püspök volt, s akit ma is kiemelkedő szentként tisztel a világ. Fóton a Károlyi család is ezt a keresztény értékrendet képviselte, az általuk megépült szépséges templom is ezt hirdeti.

A fóti Szent Márton templom ma még rom, de szeretnénk újraéleszteni a Magyarságkutató Intézettel és az önkormányzattal közösen. Célunk, hogy a jövő nemzedéke ismerje múltunkat, s e szakrális hely erősítse keresztény hitünket, megmaradásunkat – nyilatkozta Molnár Krisztina.

Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...