Kitekintő

Rétvári Bence: 168 kistelepülésen több mint ötmilliárd forintból valósultak meg iskolai felújítások

A Magyar Falu Program a fejlődés esélyét garantálja a kistelepülések életében – jelentette ki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője szerdán, Galgagyörkön, ahol a nyári szünetben közel 19 millió forintból korszerűsítették az általános iskola energetikai rendszerét, újra cserélték a nyílászárókat, felújították a tantermeket, a tanári szobát és a 80 tanuló testnevelését segítő tornaszobát.

Rétvári Bence avatóbeszédében úgy fogalmazott, hogy ma már jól látható, milyen bölcs előrelátás volt, hogy az elmúlt években számos technikai eszközt szerzett be az iskola, melyek költsége mára megsokszorozódott. – Most pedig végképp áldhatjuk az eszünket, hogy a nyári szünetben közel 19 millió forint értékű felújítást és fejlesztést sikerült megvalósítani, melyek nagyobb része energetikai felújítás volt. A korszerűsítés eredményeként jelentősen csökken az iskola energiafogyasztása, ami különösen előnyös az elszabadult energiaárak miatt – húzta alá a település országgyűlési képviselője.

Rétvári Bence nagy jelentőségűnek nevezte a Magyar Falu Programot, amely az ötezer fő alatti kistelepülések fejlődését – többek között -, az iskolák, intézmények, orvosi rendelők felújítását, óvodák, bölcsődét építését segíti. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy 168 kistelepülésen több mint ötmilliárd forintból valósultak meg iskolai felújítások. Kilencvenhárom kistelepülésen 2,5 milliárd forintból újultak meg a tornatermek és a tornaszobák.  – Örömmel mondhatjuk, hogy közéjük tartozik Galgagyörk is – mondta az országgyűlési képviselő, aki hozzátette: 2024. június 30-ig összesen 235 településen 7 milliárd 497 millió forintból valósulnak meg hasonló felújítások országszerte, mint itt Galgagyörkön.

Rétvári Bence avatóbeszédében kiemelte, hogy a Magyar Falu Program keretében elnyert közel 18 millió forintból a nyári szünetben korszerűre cserélték a galgagyörki iskola nyílászáróit, a radiátorok egy részét, új világítótesteket szereltek fel, 15 helyiségben még a villanykapcsolókat is kicserélték, négy tanterem és a tanári szoba is megújult, új linóleumborítást kaptak, az ajtókat is újakra váltották, és elvégezték a tisztasági festést is. Mindezek mellett más forrásból 1,2 millió forint értékben új bútorokat szereztek be egy tanterembe és a tanári szobába. A tető felújítására önerőből 1,5 millió forintot költöttek. Mint elhangzott, 2018 óta napjainkig – négy ütemben – összesen 34 487 952 forint állami támogatáshoz jutott az iskola, melyek révén például 4 millió forint értékben szereztek be tabletteket, laptopokat, okoskijelzőt, szofvert, félmillió forintot költöttek az informatikai terem felújítására, a vizesedett tantermek szigetelésére 5 millió forintot fordítottak.

A Magyar Falu Program pályázatainak a legfontosabb üzenete és célja, hogy a falun, a kistelepülésen élők számára is biztosítsa a nagyvárosokban élőkéhez hasonló színvonalas közszolgáltatásokat, infrastruktúra-hálózatot – hangsúlyozta Rétvári Bence, aki arra biztatta a hallgatóságot, hogy őrizzék meg a helyi értékeket, a közösségek összetartó erejét, a természet szépségét, élvezzék a felújított iskola előnyeit, melyeknek különösen nagy értéke van a háborús világban. – Bízunk benne, hogy minél előbb visszanyerjük a békét, megszűnnek a szankciók és az energiaválság – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki a diákoknak és a pedagógusoknak sikeres és eredményes tanévet kívánt.

Verebély Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője örömét fejezte ki, hogy a tankerület és az önkormányzat összefogásának, valamint a sikeres állami pályázatoknak köszönhetően az utóbbi években érzékelhető fejlesztések és felújítások valósultak meg a galgagyörki általános iskolában.  – A Magyar Falu Program az esélyteremtést, az esélyegyenlőséget garantálja a kistelepülések életében, melynek köszönhetően fel tudnak zárkózni a nagyvárosokban elérhető közszolgáltatások színvonalához. Bizonyság erre az is, hogy az elmúlt két évben a Váci Tankerületi Központ 267 millió forintot nyert a Magyar Falu Program pályázatain, melynek jelentős részét az iskolák tetőjavítására fordítottuk – ismertette a tankerület vezetője, aki szerint az intézményi fejlesztések erősítik a vidék megtartó erejét.

Lami Mónika polgármester elismeréssel a hangjában beszélt az iskolában megvalósított felújításokról, melyért köszönetet mondott a település országgyűlési képviselőjének, a tankerület vezetőjének és munkatársainak. – Az eredményes pályázatunknak köszönhetően felújított iskola és korszerű eszközök fogadták az új tanév kezdetén a diákokat – mondta. A község vezetője kiemelte: a település önkormányzata a német, a szlovák és a roma nemzetiségi önkormányzattal együttműködve igyekszik az iskola fejlesztését, és a gyerekek étkeztetését is segíteni.    

Lőrik László, a Gárdonyi Géza Általános Iskola vezetője köszönetet mondott az intézményben megvalósított fejlesztésekért, amit a szlovák nemzetiségi iskola diákjai énekkel és verssel is megünnepeltek a tanárok és a szülők nagy örömére.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...