Dunakeszi

Ismét együtt a nyugdíjas klub tagsága

A hagyományos gulyás party helyett ezúttal pizza partyval egybekötött összejövetelt rendezett a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub szeptember 14-én a Dunakeszi Nyíltvizi Edzőközpontban.

Stílszerűen, a Duna közelségéhez igazodva a Kék Duna keringő zenéjével indították a programot. Bevezetőben Zupka Sándor klubvezető pontosította a rendezvény elnevezését. Mivel ezúttal nincs lehetőség közös gulyásleves főzésre, így a 15. Gulyás party helyett Dunakeszi Dunaparti  Hagyományőrző Összejövetel Pizza party néven kerül be a klub történetébe a rendezvény. Bejelentette, hogy megközelítőleg 110 klubtag van jelen.  – A minőségi idő egyik lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Az együttléthez elengedhetetlen az egymásra irányított figyelem, a szimpátia, a mosoly és az igény – szögezte le a klubvezető.

     Köszöntötte a vendégeket, elsősorban Dióssi Csaba polgármestert, Sipos Dávid alpolgármestert, Csoma Attila idősügyi tanácsnokot, a 3. sz. választókörzet önkormányzati képviselőjét, Lőrincz Róbertet, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szakmai igazgatóját, valamint Diczházi Mónikát, a Dunakeszi Városi Sport Kft. operatív igazgatóját.

    Beszélt a klub hagyományőrző tevékenységének, az összetartozás érzésének fontosságáról, amely a mostani találkozásnak is a célja. Azt is elmondta, hogy keresik azt a helyszínt, ahol majd ismét rendezhetnek igazi gulyás partyt.  – Nem az ajándékok jelentenek élményt, hanem az együttlét. Amikor önfeledten készülődünk, körülüljük az asztalt, és együtt vagyunk, mert örömöt akarunk szerezni egymásnak, magunknak. Legyen ez így sokáig – zárta köszöntőjét a klubvezető.

Kapcsolódva Zupka Sándor gondolatához, én is azt vallom, hogy a legnagyobb érték az együttlét – fogalmazott Dióssi Csaba. – Sok idő után újra együtt lehetünk, bár a gulyás készítésében mindig benne volt az asszonyok szeretete, gondoskodása. Önöknek nem kell hangsúlyoznom, hogy milyen jó az együttlét, hiszen önök kisgyerekkoruktól így szocializálódtak. Természetes volt, hogy társas lényként éljük az életünket.

Fiatal korban sok minden elvonja az ember figyelmét, vágya, célja van. Szeretne új kerékpárt, cipőt, ruhát, új lakást. Később rájövünk, hogy nem ezek voltak igazán fontos dolgok, hanem az, hogy együtt voltunk a barátainkkal, rokonainkkal, a családdal. Az a tartós élmény, hogy ilyen közösségben éltünk. Sok-sok generáción át keveset változott a világ, de a mi életünkben már óriási változás ment végbe a világban. Egy időben úgy volt, hogy az idős emberek tapasztalataira voltunk kíváncsiak. Most viszont a fiataloktól kell már megkérdezni, hogy mi is az informatika, amit az új világ hozott magával. A fiatalok ma már nem együtt játszanak, hanem mindegyikük külön-külön bújja a telefonját. Én ebben problémát látok. Már nem csapatostul játszanak, hanem otthon atomizálva szöveges üzenetekkel kommunikálnak. Mi itt, Dunakeszin egy olyan ifjúsági házat próbálunk létrehozni, amiben a modern kornak megfelelő olyan csábító programok lesznek, hogy a fiatalok is megérezhessék, hogy milyen jó közösen együtt lenni.

    Beszéde végén gratulált Radvánszki Editnek és a REDIT Tánccsoportnak a Dunakeszi Feszten látott kiváló produkciójukhoz.

– Nagyon örülök, hogy a klub nem engedi el a hagyományait – mondta Csoma Attila. Az is fontos, hogy mi kerül az asztalra, mert az is a közösséget erősíti, hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

    A továbbiakban a központ udvarán először a REDIT Örömtánc csoport mutatott be új koreográfiát, majd a Dunakavics Tánccsoporttól láthattuk repertoárjuk legsikeresebb darabját, a Kánkánt.

    Versek következtek. Balatoni Ágota Petőfi Sándor Szeptember végén című költeményét mondta el, majd közös produkcióban Tarr Sándorné Erzsike és Venter Istvánné Manyi adták elő Móra Ferenc A cinege cipője és Weöres Sándor Galagonya  című vidám verseit.

    Végül egy közös játék után megérkezett a pizza az alsógödi Don Papa Étteremből és kezdetét vette a jókedvű falatozás.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...