Egyház

Tanévnyitó szentmise és zarándoklat az alagi romtemplomhoz

Szeptember 4-én, vasárnap dunakeszi három katolikus plébániájának hívei, valamint a Krisztus Király Katolikus Általános Iskola tanulói és a Szent Erzsébet Katolikus Óvoda óvodásai közös gyalogos zarándoklaton vettek részt a Dunakeszi határában lévő Árpád-kori templom romjához, ahol közös szentmisén imádkoztak és kérték a Szentlélek kiáradását az új tanév kezdetén.

Az elmúlt években nem volt lehetőség arra, hogy a közösségek közös programokat szervezhessenek, ezért örömteli volt, hogy ez idén újra megvalósulhatott.

A zarándoklat a Szent Mihály templomtól indult, ahol a Szent Mihály egyházközség és a Jézus Szíve egyházközség hívei gyülekeztek. A zarándok menet az alagi Szent Imre Templom érintésével – ahol az Egyházközség hívei csatlakoztak a menethez – haladt tovább az Alagi majorban található Árpád-kori templomromhoz. Az egyházközségek azon hívei számára, akik nem tudták vállalni a gyalogtúrát, a szervezők az önkormányzat támogatásával, busszal juthattak el a szabad téren megrendezett rendkívüli tanévnyitó szentmisére.

A templomrom fölé magasodó fák természet formálta lombkupoláján átsejlő napsütésben valóban átszellemülhetett a lélek. A liturgiát Dr. Farkas László atya, a Szent Mihály és Szent Imre Egyházközség plébánosa celebrálta, aki kihangsúlyozta: bár romok között álltunk, nem ez a fontos – hiszen a lélek az, ami igazán épít. „A szellem építő tevékenységét nem pótolja sem a pénz, sem a történelem.” A múltbeli gyökerekre is emlékeztetett: „Ez a hely azok szellemiségének öröksége, akik valamikor ezt a templomot építették. Nem hiába – ezt mutatja az is, hogy milyen hihetetlenül gyorsan fejlődő településről zarándokoltunk most ide. Mi annak vagyunk a gyümölcse, hogy itt valami elkezdődött. Szokás minden tanév kezdetén minden egyházközösségben «Veni Sancte» szentmisét tartani, amikor a Szentlélek segítségét kérjük a tanulók számára. Idén közösen imádkoztunk, és ez csodálatos élmény volt. Különös ereje van annak, amikor sokan együtt énekelnek, és együtt tapasztaljuk meg a Szentlélek jelenlétét!”

Szabó József, Dunakeszi önkormányzati képviselője, egyházügyi tanácsnok, az esemény egyik fő szervezője elmondta, hogy a közös szentmise ötlete már régóta igény: „Tizenhat évvel ezelőtt volt már egy zarándoklat az alagi templomromnál, a római katolikus testvérgyülekezetekkel. Akkor a Szent Mihály-templom felszentelésének 250. évfordulóját ünnepeltük, Pünkösd alkalmából. Azóta kisebb megszakításokkal többször szerveztünk már zarándoklatot. Reméljük, hogy a jövőben rendszeressé válhat ez a szép hagyomány.

Szeretném még megköszönni a zarándoklat támogatóinak, Dunakeszi Város Önkormányzatának, a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft.-nek, Petneházy Balázsnak és a Kun Cukrászdának, valamint a Dunakeszi Rendőrkapitányság és a Polgárőrség munkatársainak támogatását, amely lehetővé tette ennek a zarándoklatnak a színvonalas lebonyolítását.”

Fotók: Szalay Rita

Még szintén érdekelheti...