gasztronómia

Igazi fesztiválhangulat volt a IX. Dunakeszi AlcSÓfesztiválon

A korábbi éveknél is többen keresték fel a IX. Dunakeszi AlcSÓFesztivált, melyen 21 csapat készítette a hangulatos városrész „főutcáján” az ízletesebbnél ízletesebb lecsókülönlegességet, mellyel a jó nevű zsűri tagjait és a népes közönséget örvendeztették meg. Nyiri Márton alpolgármester, a zsűri elnöke rendkívül szervezettnek és jó hangulatúnak értékelte az alsóiak lecsófesztiválját, melyen több különleges fűszerezésű ételt is kínáltak a csapatok. A forró bogrács mellett serénykedő „kukták” készítettek például francia lecsót, mexikói ízesítésűt, de terítékre került a hagyományos izraeli fűszerezésű is, mint ahogy a híres magyar lecsó is.

Szombat délután a főutca átalakult hangulatos „fesztiválvárossá”, ahol remekül érezték magukat a versengő csapatok tagjai és a látogatók sokasága, akik a hatalmas sátrak alatt jóízűen fogyasztották a kiválasztott lecsót, de nagyon sokan álltak sorba az ugyancsak helyben főzött birka- és szarvaspörköltért is. A baráti társaságok, munkahelyi közösségek, családok alkotta csapatok között voltak visszatérők, akik például Csehországból érkeztek az alsói lecsófesztiválra, a több évszázados, 1335-ös magyar, cseh és lengyel király visegrádi találkozójának történelmi emléke előtt is tisztelegve – az Alsón élő családtagokkal és barátokkal kiegészülve – Visegrádi Lecsócsálom néven vettek részt a lecsófesztiválon.

De volt olyan csapat is, melynek tagjai Békés megyében cseperedtek fel, akik a szorgalmukat és a barátságukat megőrizve a fővárosi egyetemi évek után immár mérnökként és bankárként is erős köteléket alkotva ápolják a szüleiktől örökölt vonzódást a híres magyar konyha finomságai iránt. Így mi sem volt természetesebb a számukra, minthogy a Dunakeszi Alsón élő barátjukkal együtt beneveztek a lecsófőző versenybe.

A paksi és dombóvári gyökerekkel rendelkező mérnök és optikus házaspár – mint mondták – Dunakeszi Alsón találták meg álmaik otthonát, akik minden évben babbal ízesített különleges lecsóval „vették le lábukról” a közönséget, akik 700 forint ellenében kóstolhatták meg a kiválasztott finomságot.

Ha különlegesség, akkor érdemes papírra vetni, hogy a Falcao és Barátai csapat tagjai – köztük Kasza János és Hódi Richárd – színes sztoriként mesélték a zsűri tagjainak, hogy a brazil futsal világsztár iránti rajongásuk jeleként neveztek be a versenybe a futballfenomén nevével, akinek Kasza János olyan ízletes lecsót készített Brazíliában, hogy még ma is emlegeti, ha találkoznak.

A látogatók elé igazi fesztiválkép tárult, a tűzhelyekről felszálló forró füst és a bográcsokban rotyogó lecsókülönlegességek „édes egyvelegének illata” töltötte be a teret, a színpadon egymást váltották a zenés, táncos programok, a csapatok vidám hangulatát visszhangozta a főútca, az estébe hajló órákban többen is táncra perdültek az aszfalton…

Hosszasan lehetne sorolni a sztorikat, hiszen ahány csapat, annyi történet, mint ahogy annyi féle különleges ízesítésű lecsó közül választhattunk az idei alsói lecsófesztiválon. A gasztronómia mellett a kulturális és szórakoztató programok tették kellemessé a fesztivál látogatói számára a szombat délutánt, melyről elégedetten nyilatkozott a Dunakeszi AlsCÓfesztivál ötletgazdája és mind a mai napig főszervezője, Benkő Tamás, a terület önkormányzati képviselője.

– Milyen érzés a rendezvény szervezőjeként látni, hogy a versengő csapatok tagjai és a fesztivál látogatói jól érzik magukat, emelkedett hangulatban szórakoznak? – kérdeztük Benkő Tamástól.

– Fantasztikus. Minden évben azt gondolom, hogy ennél nem lehet jobb rendezvény és hál’ Istennek, hála a szervezőtársaimnak, hála a rengeteg támogatónak, mindig azt kell megállapítanom, hogy ez is jobb, mint a tavalyi volt. Nagy örömünkre ez minden évben így van. Kilenc évvel ezelőtt indítottam el ezt a lecsófesztivált, akkor még másodmagammal, aztán mindannyiunk boldogságára csatlakozott hozzánk Szabolcs Csilla és Kiss Magyary Ilona, akik révén sokkal színvonalasabb, sokoldalúbbá és színesebbé vált a lecsófesztivál. Minden évben igyekszünk valami különlegességgel meglepni a csapatokat és a közönséget. Idén a fél évszázados fennállásukat ünneplő Dunakeszi Koncertfúvósok tartottak nagyon jó hangulatú zenés ébresztőt Alsón, Dunakeszi – mint ahogy mi mondjuk – falu részén. Teherautóval járták végig az utcákat, a platón zenéltek, nagyon jó volt a hangulat, az emberek mindenhol kínálták őket, nagyon kellemes feelingje volt. Az egész lecsófesztivál lényege, hogy a helyieknek közösségi programot szervezzünk, amellyel próbáljuk segíteni azt, hogy a helyiek közössége minél szorosabb legyen, hiszen van elég probléma itt is, a világon is, a mindennapokban, és ez egy alkalom, amikor kijöhetnek, és mindenki felhőtlenül szórakozhat.

– Dunakeszi egykoron a paradicsomtermelés fellegvára volt, többek között erről ismerték régen a települést. Ez a szép hagyomány is arra ösztönözte önöket, hogy évről évre megrendezzék a lecsófesztivált? Ma hány csapat nevezett, és milyen különleges lecsók készültek?

– Erre az értékes és nagy múltú hagyományra is építettem, amikor 2013-ban útjára indítottam a lecsófesztivált. Közismert az is, hogy a Dunakeszi Konzervgyárba rengetegen szállítottak be paradicsomot, ami a régmúlt hagyományaival együtt adta az ötletet a rendezvény elindításához. Bevallom őszintén, hogy szervezőként még nem volt módomban megkóstolni a csapatok főztjét.

– Azt viszont tudja, hogy kiket kértek fel a zsűribe.

– Igen, ezt jól tudom! A zsűri elnöke Nyiri Márton, Dunakeszi környezetvédelemért felelős alpolgármestere, tagjai: Bálint Antónia egykori szépségkirálynő, jól ismert televíziós személyiség, aki sokadszorra van itt a lecsófesztivál zsűrijében, Huszár Linda, a GYEP Alapítvány elnöke, ő is helyi lakos és nagyon régóta támogatója a rendezvénynek, Székely Norbert, alsói lakos, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Böőr Zoltán, 21-szeres magyar válogatott labdarúgó, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes. Az ugyancsak Dunakeszin élő Kaszás Géza színművész, aki már a kezdeteknél részt vett a zsűri munkájában, Kárpáti Zoltán, a Radnóti gimnázium igazgatóhelyettese, önkormányzati képviselő, dr. Bársony Farkas, aki az üzleti világban adó jogászként nagyon ismert és elismert szakember. Idén ők értékelik a csapatok teljesítményét.

– A 9. Dunakeszi AlcSÓfesztiválon a gasztronómia mellett kitüntetett szerepet kapott a kultúra, a szórakozás is. Milyen programok várják a látogatókat?

– A programnál mindig nagy gondot fordítunk arra, hogy a helyi, alsói közösségek, a dzsúdósok, a balettosok, a modern táncot művelők meg tudják magukat mutatni. Fellépnek az Alsói Kedvesek, az alsói anyukákból szerveződött, majd most már gyerekeikkel kiegészülő zenés-táncos csoport, színpadra lép az Adonika Mozgásstúdió, a Kőrösi tánccsoport. Az esti programban a Bestiák tagjai, Csordás Tibi, Nótár Mary, Mentős Laci és még sokan mások.

A remek ételeket, finom ízeket, nagyszerű programokat felvonultató rendezvény fő támogatója Dunakeszi Város Önkormányzata mellett a Pest Megyei Önkormányzat Civil Alapja, rengeteg magánember, és vállalkozások támogatták – tudtuk meg Benkő Tamástól, akivel egyetértünk abban is, hogy a lecsófesztivál sikere azt bizonyítja, hogy nagyszerű emberek, remek közösségek élnek Dunakeszi Alsón.

A verseny értékeléseként Nyiri Márton, a zsűri elnöke elmondta, hogy 24-féle lecsót kóstoltak. – Külön-külön mindegyik nagyon finom volt, bármelyikből megettünk volna egy egész tállal, rosszat egyet sem találtunk. Több különleges fűszerezésű étel volt, így készült francia lecsó, mexikói ízesítésű, és volt hagyományos izraeli fűszerezésű is. A legtöbb csapat nagy hangsúlyt fektetett a tálalásra, volt ahol bográcsban, fatányéron, cipóban vagy kis piros lábasban kaptuk az ételt, amit egyébként öröm volt zsűrizni. A sok-sok finomság mellett a fesztivál nagy értéke, hogy a rendezők profin megszervezték, gördülékeny volt a lebonyolítás.

Ezért is és a lecsó készítés közben kialakult jó hangulat hatásaként is valamennyi csapat örömmel vonult fel a színpadra, hogy a zsűri értékelése után együtt ünnepeljen a szép számú közönséggel. A szervezők két kategóriában értékelték a csapatokat, akik mellett a kóstolójegyek vásárlásával a közönség is díjazta a versengő közösségek lecsóját, melyek közül magasan a Visegrádi Lecsócsálom vitte el a képzeletbeli pálmát. De azt bizton állíthatjuk, hogy mindannyian nyertesek voltak!

Vetési Imre

Fotó: KesziPress és Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...