Kitekintő

Jubileumi Gödi Szüreti- és Lovasfesztivál

Gyönyörű időben, hatalmas tömeg élvezte a változatos programokat a 15. Gödi Szüreti- és Lovasfesztiválon.

A legnagyobb szabású része a fesztiválnak a lovasok közel háromórás felvonulása Sződligetről a Feneketlen-tóig. Jártunk a Bozóky téren, ahol rövid időre megálltak, és ahol a lelkes helyiek megvendégelték őket. A Feneketlen-tónál már kora délelőtt elkezdődtek a programok a Belépés Családostul Mozgalom sportrendezvényeivel – írja a godihirnok.hu.

A főzés nyolckor kezdődött, 11 csapat főzött különböző finomságokat, melyeket nagyon barátságos áron, adagonként ezer forintért lehetett megkóstolni. Az ételek közt volt például halászlé, palóc- és babgulyás, borcsleves, székely- és toroskáposzta, vadmalacpörkölt. Szerveztek főző és süteménysütő versenyt, sőt, a legszebb kuktát is díjazták. Fellépett a nagyon népszerű Iszkiri gyermekdalegyüttes, volt tombola is. Érdekesség, hogy néhány éve egy ló volt a főnyeremény a tombolán – idén wellness hétvége.

A rendezvényt Szilágyi László alpolgármester nyitotta meg. Elmondta, hogy neki kedvenc időszaka a szüreti, mert ilyenkor a családok, barátok még karácsony előtt összejönnek és vidáman ünnepelnek. Ennek ékes bizonyítéka, hogy régen a szüret annyira fontos esemény volt, hogy ilyenkor még a törvénykezés is szünetelt.

A műsor is változatos volt, az említett reggeli sportprogramokon túl a Belépés Családostul Mozgalom szervezésében délután ügyességi játékok is voltak – többek közt kötélhúzás, sőt, tojásdobáló verseny is. A délután folyamán volt lovasbemutató, kézműves programok, táncbemutatók, rodeóbika és az állatsimogatóban egy teve is. Reggel óta tartott az ökörsütés, amit megkóstolni szintén nagyon barátságos áron, 1500 forintért lehetett. A vendégeknek a kedvencei a lovas programok voltak, és a főzőverseny ételeiért is sokan eljöttek ezen a szép őszi napon.

A szervező család tagját, Gusztos Juditot kérdeztük az idei fesztiválról.

Szép idő volt, sok ember eljött, minden elfogyott – elégedettek a fesztivállal?

Igen, a főzőversenyen nagyon sokan vettek részt, 11-en, és szerintem kimondottan finom ételek készültek. Van olyan csapatunk, aki 15 éve főz. A lovasok száma megközelítette a 150-et, a gödieken kívül jöttek Kosdról, Pencről, Keszegről, Fótról, Sződről, Őrbottyánból és az összes környező faluból. A vendégek között is sokan voltak a környező településekről, de persze főleg a városból jöttek, sok volt az ismerős arc.

Hogy sikerült ebben a nehéz helyzetben megszervezni ezt a nagyszabású rendezvényt?

Nagyon szerencsénk volt, mert bár ez egy családi-baráti összefogásból létrejött esemény az idén, ahogy ezt ki is írtuk, Pest Megye Önkormányzatának Civil Támogatási Alapja segített minket. Ezért színvonalasabbra sikerült a rendezvény, és nagyon örülünk, hogy végre meg tudtuk hívni a gödi Iszkiri zenekart is.

Bár manapság nehéz tervezni, mit gondolnak, jövőre is várható a rendezvénysorozat folytatása?

Ahogy említettem, ez egy családi-baráti összefogásból létrejött esemény, ez most már kicsit nehéz. Szerencsére nagyon nagy az érdeklődés, de kezdünk egy kicsit elfáradni. Ha az édesapámat kérdezik, ő mindenképpen szeretné folytatni – ő találta ki ezt az egész szüreti felvonulást, ami már 15 éves tradíció.

A négyfogatos hintót, a fesztivál ötletgazdája, Gusztos Gábor hajtotta

Még szintén érdekelheti...