Kitekintő

A gondosóra program biztonságot ad az idős embereknek – Már Dunakeszin is elérhető

A Gondosóra program egy 0–24 órás diszpécserszolgálat, melynek igénybevételével azonnal elérhető a megjelölt kontaktszemély – családtag, szomszéd, jó ismerős -, aki a hívást kezdeményező segítségére tud lenni. Értesüléseink szerint Európában egyedülálló a program.

A Gondosóra program egy ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás, melyhez hozzátartozik az idősek biztonságát szolgáló eszköz is. A Kormány által életre hívott szolgáltatás célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Dunakeszin kitüntetett figyelem övezi a városban élő időseket, akik tájékoztatására és segítésére hozta létre az önkormányzat a „Gondoskodunk az idősekről” tanácsnokságot, melynek vezetője Csoma Attila. Az önkormányzati képviselő civil foglalkozása révén, mint a József Attila Művelődési Központ igazgatója napi kapcsolatban van az intézményben működő – közel 350 tagot soraiban tudó – Nyugdíjas Kiránduló Klub vezetőivel és tagságával, így első kézből értesül az idős embereket leginkább foglalkoztató kérdésekről.

Dunakeszin a napokban elindított Gondosóra programról Csoma Attila a Dunakanyar Régió megkeresésére elmondta: „A Gondosóra program mérföldkőnek számít az idősgondozás területén. Igen nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújthat a felhasználó családjának is. Éppen ezért az önkormányzat szeretné minden dunakeszi háztartásba eljuttatni az információt erről az egyedülálló lehetőségről. Amennyiben szükséges, a regisztrációban is segítséget nyújtunk az érdeklődőnek a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a művelődési központban. Képviselőtársaim is szívesen állnak a lakosság rendelkezésére. El szeretnénk tehát vinni az információt minden családba, de ha szükséges, a teljes regisztrációs folyamatban is készek vagyunk segítséget nyújtani. A lényeg, hogy minden rászorulóhoz eljusson a lehetőség, mert egy kiváló programról van szó” – mondta az idősügyi tanácsnok.

Juhász Ádám: az idősek mellett a fiatalok is megkerestek, akik szüleik, nagyszüleik biztonsága érdekében igénylik a Gondosóra program díjmentes szolgáltatását

-Nagyon lényeges információ, hogy a Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes – hangsúlyozta Juhász Ádám, Dunakeszi Alag alpolgármesteri megbízottja, aki rendkívül aktív a körzetben, aminek köszönhetően már több idős ember, és fiatal kereste meg, akik szüleik, nagyszüleik biztonságáról ily módon is gondoskodni szeretnének. – Amint ismerté vált, hogy a Dunakeszin élő 65 év feletti idős emberek igényelhetik a Gondosóra program szolgáltatását, szinte azonnal elkezdett csörögni a telefonom, az érdeklődők kíváncsiak voltak a részletekre. Naponta 2-3 telefonhívást kapok, már több családnál voltam, mindenhol csak elismeréssel beszéltek a lehetőségről. Örömmel fogadják, mert van, akinek ismeretségi körében rendelkeznek az eszközzel és nagyon kedvező a tapasztalatuk. Jól érzékelhető, hogy a program iránt nemcsak az idős emberek érdeklődnek, hanem a fiatalok, a gyermekek, akik fontosnak tartják szüleik, nagyszüleik biztonságát – ismertette Juhász Ádám.

Dunakeszi Alag alpolgármesteri megbízottja elmondta, hogy a városban 7 ezernél több, 65 év feletti idős ember él, akiknek szeretnék eljuttatni a gondosórát. – Nemcsak a gondosóra, de a regisztráció is ingyenes, amiben segítünk az időseknek. Keressék bizalommal az önkormányzati körzeti képviselőket, de a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán és a József Attila Művelődési Központban is igényelhetik az eszközt. Aki kéri, ahhoz személyesen is elmegyünk és segítünk, én például ma este a Rákóczi utcában élő idős embernek segítek regisztrálni – tájékoztatott Juhász Ádám.

(Vetési)

Címlap képünk: internetes illusztráció

Még szintén érdekelheti...