Kultúra

A Szent Imre-templomban állva ünnepelték a hamburgi fiúkórust

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében péntek este a teljesen megtelt Szent Imr-templomban adott nagy sikerű koncertet Észak-Németország egyik legelismertebb fiúkórusa, a Neuer Knabenchor Hamburg.

A megjelenteket Majkut Andrea köszöntötte és röviden bemutatta az este főszereplőit. A fiúkórus ma 170 hamburgi fiúnak a zenei otthona. A legfiatalabbakat már négyéves kortól három különböző korcsoportban képzik az ének-zenei alapokra. A legtehetségesebb fiúk és férfiak énekelnek aztán a főkórusban. A kórus tagjait a közös éneklés öröme, a magas színvonalú, sokoldalú kórusmunka, a tradicionális és a kortárs művészeti megoldások kapcsolódása, valamint a gyerekkortól a felnőttkorig tartó közös együttmunkálkodás köti össze.

Repertoárjuk rendkívül széles: egyházi és világi művek ismert, vagy kevésbé bemutatott zeneszerzőktől, a gregoriántól Heinrich Schützön és Felix Mendelssohn Bartholdy-n át egészen a kortárs művekig (Knut Nystedt, Arvo Pärt, Kristina Vasiliauskaite, és sokan mások) terjednek. A Neuer Knabenchor Hamburg eddig több CD-felvételt készített, énekelt a televízióban és a rádióban, digitális projekteket valósított meg, és a »Solo für Weiss« című ZDF-krimisorozatban is felléptek. A kórus külföldi turnéi többek között Angliába, Bécsbe, Barcelonába, Amsterdamba, Rómába, Prágába, Izraelbe, Dániába, Svájcba és az USA-ba vezettek.

A fentieknek megfelelően Dunakeszin is változatos programmal léptek a közönség elé Jens Bauditz vezényletével, orgonán Szabó Balázs kísérte a kórust. Az este fénypontja az Erdő mellett estvéledtem kezdetű magyar népdal előadása volt, melyet a közönség felállva tapsolt meg.

A koncert végén a szervezők Dunakeszi Város Önkormányzata által összeállított ajándékot adtak át a gyermekeknek. A város címerével ellátott hátizsákban a koruknak megfelelő apróságok lapultak: többek között ceruza, kulacs, tolltartó, valamint egy Dunakesziről szóló ismertető kiadvány.

Dr. Lakatos István

Fotó: A szerző és KesziPress

Még szintén érdekelheti...