Kultúra

Bővül a Nagy B. István Képzőművész Stúdió felnőtt csoportjának alkotóközössége

A váci Madách Imre Művelődési Központ 1976. április 2-án nyitotta meg kapuit, és azóta is elsődleges célja, hogy színvonalasan szolgálja ki a városban és Vác vonzáskörzetében élők kulturális igényeit. Az intézmény fennállása óta sokféle csoport, egyesület megfordult falai között, mint például a Nagy B. István rajzkör, melyet több mint két évtizede Debreczeni Zsófia vezet – ismerteti Mucsi Sándorné, az önképzőkör egyik dunakeszi tagja, aki arról is beszámolt, hogy egy újabb művészeti közösség alakult.

Koltai Dietrich Gábor festőművész, a Nagy B. István Képzőművész Stúdió felnőtt csoport vezetőjének szavait idézve a stúdió munkájáról megtudhattuk:

„Debreczeni Zsófia festőművész kollégám, a Nagy B. István Képzőművész Stúdió vezetője 2021 nyarán keresett meg, hogy lenne-e kedvem átvenni tőle a felnőtt csoportot szakmai frissítés céljából. Tetszett a felkérés, a szakmai kihívás. Éreztem, hogy jó lesz nekik is és nekem is. A csoporttagok között van, aki már jó pár éve, sőt van olyan, aki már több évtizede ide jár. Vannak gimnazisták is, de főleg nyugdíjas korú tagokból áll a csoport. A tagok nagy részét ismerem, volt már alkalmam velük együtt dolgozni Bánkon egy bentlakásos művésztelepen, amit évekkel ezelőtt szerveztünk. Aki idáig elér, évekig csinálja, nyilván azért csinálja, az egyik tagot idézve „nincs ennél jobb, mint ezzel eltölteni a szabadidőt az embernek”. Tehát fest, rajzol! Van fénykép vagy akár modell utáni rajzolás, de van csendélet és modern kép is. Általában fénykép után dolgozunk, ez ma már bevett dolog, tehát egy tájat vagy bármilyen beállítást, amit az internetről le lehet ma már tölteni, és ami megtetszik, azt megpróbálja az illető a saját stílusában feldolgozni. Az én időmben ez nem így volt. Nincs ezzel baj, hiszen a régi mesterek is úgy kezdték a tanulmányaikat, hogy bementek a Lourve-ba és lemásoltak egy képet, egy mester 200 évvel azelőtt festett képét. Az impresszionisták közül sokan csinálták ezt. A lényeg az, hogy az emberek megtalálják a saját hangjukat ezen az úton. Én azért vagyok ott, hogy ezen az úton segítsem őket. Rámutassak bizonyos dolgokra, ami esetleg nem jó irány és rámutassak azokra is, amik viszont követendők, jók, jó irányok.” – fogalmazott Koltai Dietrich Gábor festőművész, a Nagy B. István Képzőművész Stúdió felnőtt csoport vezetője, aki azt is elmondta, hogy még néhány önképző képzőművésszel tudják bővíteni a stúdió létszámát.
– Örömmel várjuk és fogadjuk amatőr képzőművészek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának egy jó alkotóközösséghez – mondta Mucsi Sándorné, aki azt is hozzá tette, hogy a legújabb alkotásaik a művelődési központ Ablak galériájában szeptember 25-ig volt megtekinthető.

Mucsi Sándorné alkotásai az Ablak galériában

Még szintén érdekelheti...