Dunakeszi

Elkezdődött a Keszi sétány kialakítása a Kegyeleti parkban

Dunakeszin november 7-én elkezdődött a Fő út melletti Keszi sétány kialakítása a Kegyeleti park keleti oldalánál. „A sétány megépítésével célunk, hogy a lakótelepről a rendelőintézetbe egy virágokkal, fákkal, pihenőpadokkal övezett akadálymentes úton lehessen eljutni. A munkálatok több hónapot vesznek majd igénybe, most a tereprendezéssel indulunk” – jelentette be közösségi oldalán a város polgármestere.

„A régi földfeltöltést, a dombot, amelyen régen a vörös csillag állt, részben elbontjuk, amely alól az eddigi tapasztalatok alapján vélhetően új, világháború előtti síremlékek kerülnek majd felszínre. Ezért a munka óvatosan, szakemberek bevonásával zajlik. Ezzel párhuzamosan lassan befejeződik a tervezett sétány mentén található egykori elöljárók, lovasok síremlékeinek a felújítása, helyreállítása is. A tereprendezés után jövő tavasszal, a fagyok elmúltával folytatódnak a burkolatépítési munkálatok” – ismertette Dióssi Csaba.

Aki ma arra sétált láthatta, hogy a Megyeri Kovács Kft. munkatársai a terület tisztításával és a földmunkálatokkal elkezdték a Kegyeleti parkhoz vezető, és a parkban kiépülő sétány alapjainak a kialakítását. Az önkormányzat által felkért kőfaragó-sírköves mester már jó néhány – több évtizedes – sírkő restaurálásával végzett, melyeket visszahelyezett eredeti helyükre. A gondos, nagy körültekintést igénylő tevékenységet budapesti műhelyében végzi a restaurátor.  

A Keszi sétány kialakításával – amely egyébiránt a Fő út és a Kegyeleti park között pompázó Keszi fasor szilfái között vezet a rendelőintézethez, melyet 1998-ban ültettek a történelmi Magyarország területén fellelhető Keszi nevű települések küldöttségei a dunakeszi találkozó tiszteletére – a terület város egyik jelentős közösségi parkjaként állít emléket a település egykori polgárainak, jeles személyiségeinek. A Kegyeleti park dombján áll a történelmi időkről tanúskodó, Dunakeszi első egyházi szentélye, az 1739-ben emelt Szent István-kápolna. Közelségében emelkedik Lengyel István művésztanár alkotása, a Gólya, a Pannon Főnix, amely 1996 óta tiszteleg az ’56-os forradalom dunakeszi hőseinek emléke előtt.

A most épülő Keszi sétány Dunakeszi egykori jeles polgárainak restaurált sírkövei között halad majd, melyen végig sétálva vagy megpihenve egy padon elmerenghetünk a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István, számunkra is örökérvényű szavain:  Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.”

(Vetési)
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...