Vác

Az év utolsó napsugarai és sok-sok diák segítette a Rózsapark takarítását

A Rózsapark nem egy egyszerű közpark. A rózsák különleges arculatot teremtenek neki, amiknek a gondozása szakembereket igényel. A Rózsapark takarítási programnak ez volt az apropója. Nem csak lelkes segítő kezekre volt szükség, hanem olyan szakmai rálátásra, ami lehetővé teszi a rózsatövek szakszerű kezelését.

Ezt a Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanárai, diákjai vállalták a magukra, hisz az ottani végzős diákoknak már bátran lehet metszőollót adni a kezébe, tudja, mit lehet és kell metszeni, és hogyan kell előkészíteni a töveiket a teleléshez, hogy ki ne fagyjanak, mire eljön a kikelet.

A Rózsapark hagyományos sétányai mentén is volt mit csinálni. Sokan kérdezték, hogy miért kell összeszedni a lehulló leveleket miért nem hagyják azt a pázsiton, hogy a levelek lebomolva trágyázzák azt.

Természetesen vannak a parknak ilyen részei is, ahol a bokrok tövéből, a talajról nem szedjük fel az avart, ami nem csak a komposztálódást segíti így, hanem az avar kitűnő hely a bokrok tövében, hogy oda a sündisznók elvackolhassák magukat. Onnan nem szoktuk az avart összeszedni.

De a sétányokra, vagy a játszótér rekordtán aljzatára hulló levelek elrothadva csúszóssá és ezzel balesetveszélyessé teszik a területet. Ezért kérjük az iskolákat segítsenek az avar össze gyűjtésében.

Ezért segített most a Rózsapark szépítésében 10 iskoláscsoport. Jönnek középiskolákból (Mező, Közgáz, Keri) ők végzik a nehezebb munkákat, de zömmel az általános iskolások jönnek nagyobb csoportokkal (Árpád, Juhász, Karolina, Földvári, Cházár, Pivár és a Simon Antal iskolák).

Hagyománnyá vált ezen a napon, hogy a csoportok a kerti munkák mellett, ha van hozzá kedvük, madáretetőket is összerakhatnak, melyet a munkák végeztével magukkal visznek és kirakják őket az iskolájuk udvarára. Az elmúlt évben összerakott odúkba a gyerekek visszajelzése alapján, már költöttek a madarak. Most sem maradt egy csoport sem madárodú nélkül, amit nem készen, hanem lapra szerelten kaptak és nekik kellett a parkban összeszerelniük.

Ilyenkor ősszel, már gyakoriak a párás ködös napok, nehéz elkezdeni a munkát, de feledteti a gyerekekkel a fáradságot, ha kisüt a nap és az év utolsó napsugarai sokkal vidámabbá teszi a vadregényes parkot, ami mellett nap mint nap csak úgy elmegyünk.

Köszönet a pedagógusoknak, diákoknak, akik ezen a hideg napon is tudtak vidámságot és életet vinni a lombjukat vesztett fák közé.

Köszönet a Városfejlesztő Kft-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátottak szerszámokat és elszállították az avart komposztálni, hogy komposztként ismét hasznos legyen a növények életében.

A szervezők

Még szintén érdekelheti...