Kitekintő

Rétvári: több mint 300 milliárd forintból épültek, újultak meg óvodák

Az elmúlt években 319 milliárd forintból épültek, illetve újultak meg óvodák Magyarországon – mondta Rétvári Bence (KDNP) országgyűlési képviselő a Pest megyei Márianosztrán a felújított Kistücsök Óvoda átadóünnepségén, csütörtökön.

    A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, bár az utóbbi évek a koronavírus-járványról, az elmúlt hónapok pedig az energiaválságról szólnak, és így minden cél elérése nehezebbé vált, de ezek a nehézségek sem tántorították el a kormányt, hogy a kisebb településeken is segítse a fontos fejlesztéseket.

    A családbarát kormányzás egyik alapja, hogy a gyerekeknek jó körülményeket biztosító óvodák minél közelebb és minél korszerűbbek legyenek – húzta alá Rétvári Bence.

    A márianosztrai óvoda felújítására az önkormányzat 50 millió forintot nyert a Magyar Falu Program pályázatán. Ebből készült el az épület szigetelése, a homlokzati hőszigetelés, a tetőszerkezet cseréje és napelemmel ellátása, új burkolatok építése, a pénzből új bútorokat is vásároltak a csoportszobákba.

    Az átadó ünnepségen Rétvári Bence azt is ismertette, hogy a 319 milliárdos többletforrásnak köszönhetően több mint 16 ezer új óvodai férőhely is létrejött.

    Mint elmondta, hazánkban a négy-hat éves gyerekek gondozása, nevelése, fejlesztése meghaladja az Európai Unió átlagát (97, illetve 95 százalék), és látható a kötelező óvodába járás eredménye az iskolakezdéskor.

    A képviselő kitért arra, hogy Márianosztrán számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években az óvoda felújítása mellett. Megemlítette az utak felújítását, közterületi karbantartó gép, valamint a falusi és tanyagondnoki busz beszerzését, vagy a csapadékvíz-elvezetési beruházást, amelyre 219 millió forintot nyert az önkormányzat.

Az intézmény felújításával egy megszépült nevelési intézmény közössége gazdagodott, ahol a jövő biztos bástyára épül – mondta ünnepi beszédében Burikné Moóri Tamara, Márianosztra polgármestere.

Mint fogalmazott: Az itt folyó nevelés alapozza meg a gyermekek iskolai felkészültségét. Számunkra legfontosabb, hogy a gyerekek jókedvűek legyenek, a gyerekek örömben, derűben éljenek és játszanak itt, hiszen a feltételek adottak.

Bejelentette: megújult az óvoda külső megjelenése is, amely 16 centis szigetelést kapott és megjelenésében is kellemes színezést, ami vonzza az arra sétálók tekintetét.

Szükségessé vált a tetőszerkezet cseréje, melyre ez a pályázat lehetőséget adott. A tetőre napelem került. Mindkét felújítás gazdaságosabbá tette az óvoda működését – húzta alá a polgármester asszony, aki hozzátette: új burkolatot kapott a gyerekeket fogadó helyiség, a mosdó csempéjét is újra cserélték.  

„A gyökerek nem látszanak, de azok tartják a fát” – tartja egy görög közmondás. Az önök munkája neveli és táplálja ezt a fát. A gyümölcsét ízlelgeti és szereti községünk apraja-nagyja” – fordult elismeréssel a hangjában az óvónők felé, akik felkészítésével a gyerekek kedves műsorral örvendeztették meg az ünnepélyes megnyitó vendégeit.

Burikné Moóri Tamara polgármester köszönetet mondott a magyar kormánynak és Rétvári Bence országgyűlési képviselőnek az óvoda felújításához nyújtott támogatásért.

MTI/Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...