Kitekintő

Kosd egymilliárd forintnál is több pályázati támogatást nyert el az elmúlt években

A 2479 lélekszámú Kosd község gazdálkodásában igen komoly támogatásokat jelentett az utóbbi négy évben az állami szervek által kiírt pályázatokon elnyerhető összegek. A kosdiak éltek a lehetőségekkel, pályáztak és nyertek komoly összegeket. Köztudott, hogy a pályázatokon elnyerhető összegek általában nem fedik le a beruházások teljes költségét, már csak azért sem, mert sokszor menetközben derül ki, hogy még milyen többletköltség adódik, nem beszélve az időközben bekövetkező anyag- és munkaerőköltség növekedésről. Mindezek miatt a kis települések önmagukban komolyabb beruházásokhoz nem tudnak hozzáfogni, mivel a saját bevételeik inkább csak a település üzemeltetéséhez elegendőek. Alapvető feltétel tehát számukra az állami támogatás. Hála Istennek az utóbbi években a Váci Járás községei is találtak lehetőséget a fejlesztéseikhez. Kosdon összesen 1125 millió forint pályázati támogatás egészítette ki a projektekhez szükséges saját erőt – tájékoztatta lapunkat Kurdi Ferenc polgármester.

A településvezető elmondta: a legnagyobb összeget a csapadékvíz elvezetés emésztette föl, ehhez 284 millió forinttal járultak hozzá a pályázati bevételek. Szintén hatalmas összeget, 160 millió forint támogatást nyertek a belterületi utak rendbe tételéhez. Az új egészségház építését, beleértve a szükséges orvosi eszközöket is 147 millió forint állami támogatás tette lehetővé, 50 millió forintot nyertek az iskola tetőszerkezetének felújításához, valamint 23,2 millió forint jutott a kosdi óvoda energetikai fejlesztésére.

Kurdi Ferenc polgármester beszámolt arról is, hogy mini bölcsődét létesítettek, melyhez 20 millió forintot nyertek. A református templom felújításához 15 millió forintot, rendezvényszervezésre 400 000 forintot, temető utak kialakításához 5 millió forint hozzájárulást szereztek. Önkormányzati kommunális eszközbeszerzéshez szintén 15 millió forintot támogatás sikerült megszerezni. Külterületi utak helyreállítása 284 millió forint támogatásból valósulhat meg, melyre most nyerték el a támogatást. Rendkívüli időjárási viszonyok miatt bekövetkezett károk elhárítására (vis maiorok) 68 millió forinttal támogatták a települést.

Kisebb, ám a helyi közösség életében fontos célokra elnyert támogatások között említette a község vezetője: a helyi klímastratégia kidolgozásához 9,5 millió Ft, szociális tűzifa 6,2 millió Ft, Természetvédő és Természetjáró Egyesület – 6 millió Ft, REIKI – 466 ezer Ft,  az Önkéntes Településfejlesztő Közösség részére kisbusz beszerzésére 5 millió forintot, és sportfejlesztésre 3 millió forintot nyert Kosd. Az önkormányzat kistelepülési rendezvényszervezésre 1,4 millió Ft, felelős állattartás támogatására 1,4 millió Ft, járdaépítés anyagbeszerzésére 5 millió forint, ingyenesen használható wifi hotspotok kialakítáésára 5,3 millió forint, erdősítésre, fák ültetésére 4 millió forint forrást kapott a település, játszótér építésére 8 millió forint érkezett.

Mint a számok, a tények mutatják, Kosdon nem teltek beruházások nélkül az eltelt évek. Sőt, várjuk, reméljük a további sikeres folytatást – emelte ki Kurdi Ferenc polgármester.

(Windhager)

Még szintén érdekelheti...