Kultúra

A Dunakeszi Szimfonikus Zenekar nagy sikerű évindító koncertje

Sipos Dávid alpolgármester évindítójában mindenkinek egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánt, majd indokolta, miért tartják az idei újévi koncertet a Radnóti gimnázium aulájában. Mint ismert, a megemelkedett rezsiköltségek miatt szükségessé vált takarékossági intézkedések a VOKE József Attila Művelődési Központot is érintették. Emiatt rendezték most új helyszínen a koncertet. Alpolgármester úr örömmel tapasztalta, hogy a város szimfonikus zenekara és a meghívott fellépő művészek így is telt házat vonzottak.

Pár szóval összegezte a hátunk mögött hagyott év legfontosabb eredményeit. Emlékeztetett rá, hogy abban bízott az ország és Dunakeszi városa is, hogy a COVID után végre újra nyugodt, dolgos életünk lesz, de nem így történt. Alig, hogy lélegzetet vehettünk volna, a háború nyomta rá bélyegét a 2022-es évre.

Mindezek ellenére az összefogásnak és cselekvőképességünk megtartásának köszönhetően mégis tovább fejlődött Dunakeszi, köszönet érte dolgozóinknak a támogató hozzáállásért. Többek között megújult a gimnázium épülete, megszűntek a beázások, energetikai fejlesztések történtek, megszépült a külső homlokzat és a tornacsarnok is rendben van. A gimnáziumon kívül több más fejlesztés is történt. A várossá válás 45. évfordulóján átadtuk az új Magyarság Sportcsarnokot, méltóbb helyszínt kapott a házasságkötő terem, s országos híre van a diáknegyedünk építésének, mely gyorsabb ütemben készül, mint ahogy azt terveztük. Mai tudásunk szerint 2024 szeptemberében már benne tanulhatnak a fiatalok.

Most pedig a hagyományaink szerint egy nagyszabású, élvezetes koncerttel indítjuk az évet a Farkas Pál karmester vezette Dunakeszi Szimfonikus Zenekar fellépésével. Városunk 2014 óta rendez újévi koncertet, hogy igazán méltó és elegáns módon kezdhessük az előttünk álló esztendőt. A zenekar és vezetőjük is országosan ismert, számtalan díjat tudhatnak magukénak, többek között a Kálmán Imre-díjat is kiérdemelték. Ezt a díjat azoknak ítélik oda, akik méltó módon ápolják az operettkultúrát. Alpolgármester úr köszönetet mondott a zenekarnak, amiért évről évre velük indíthatjuk az új évet.

Az idei fellépésükre vendégművészek is érkeztek. Zhang Yu Carolyn kínai származású énekesnő, aki 15 éve él Magyarországon, kitűnően megtanulta a nyelvünket, s fellépései mellett egyetemi zeneművészeti karon éneket tanít. Boncsér Gergely a Magyar Állami Operaház magánénekese, több énekversenyt nyert, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés tulajdonosa. Czető-Fritz Éva és Czető Roland pedig nem csak ének- és tánctudásukról híresek, de ráadásul dunakeszi lakosok is. Öröm volt velük megismerkedni! Mindig kiderül, hogy városunkban sok értékes ember él, csak föl kell fedezni őket.

A műsorban számos, sokak által ismert és kedvelt operettslágert hallhattunk Johann Strauss, Lehár Ferenc, Kálmán Imre népszerű áriáiból, majd világhírű musicalek dallamai elevenítették föl régi zenei ismereteinket. Czetőék nem csak énekeltek, táncoltak is több jól ismert zenedarabban. A remek daloktól a közönség is tűzbe jött, esetenként a ritmust tapsolva maguk is részt vettek az előadásban, s akadtak, akiknek a lábuk is táncra perdült volna, ha nem kellett volna ülve maradni.

Elhangzott, hogy az operett ma már hungarikum, van becsülete Magyarországon, különösen, ha ilyen színvonalon mutatják be, mint azt a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar tette, Farkas Pál vezényletével.

Mindez 2023. január 13-án történt este 7 órai kezdettel a Radnóti Miklós Gimnáziumban.
Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...