gazdaság

Vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal a kiugró élelmiszerár-emelkedés miatt 

A nemzeti versenyhatóság hatósági eljárásban vizsgálja számos élelmiszeripari termék (különös tekintettel a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire, pl. egyes tejtermékek) esetében a hazai kereskedelemben tapasztalható üzleti gyakorlatokat, miután az elmúlt időszakban jelentős áremelkedés volt tapasztalható számos élelmiszer szegmensben, ami egyre nagyobb terhet jelent a magyar fogyasztók számára – közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

Azt vizsgálják, hogy felmerülhetett-e jogsértés, amely megalapozna egy versenyfelügyeleti eljárást bármely szereplővel szemben a szektorban, figyelve, hogy torzulhatott, vagy korlátozódhatott-e a verseny ezen termékkörök kiskereskedelmi piacain vagy az értéklánc más szintjén. 

A hivatal piaci szereplőktől gyűjt információkat, hogy megismerje a drágulás részletes okait. A vizsgálat a legnagyobb hazai élelmiszer-kereskedelmi láncok árazási és értékesítési gyakorlatára is kiterjed. 

Hozzátették, hogy a nemzeti versenyhatóság kiemelten kezeli az élelmiszer-infláció ügyét, mivel az a társadalom egészét érinti. Tavaly konzultációba kezdtek, hogy tájékozódjanak az inflációval leginkább érintett piacok folyamatairól, illetve felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára.

A GVH mindezek mellett nemzetközi szinten monitorozza az élelmiszer-inflációs környezetet, illetve az uniós országok versenyhatósági gyakorlatának feldolgozását is.

Forrás: vasarnap.hu

A címlapkép forrása: Unsplash.com

Még szintén érdekelheti...