Kultúra

Dunakeszin helyi írók, költők antológiájának bemutatásával ünneplik a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban – éppen 200 éve – ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Két évszázad múltán pedig ma már minden idők egyik legfontosabb magyar verse Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza. Dunakeszin a helyi írók, költők verseit, novelláit tartalmazó, „Dunán innen…” címmel megjelent antológia ünnepélyes bemutatójával tisztelegtek nemzetünk jeles évfordulója előtt.

„Dunakeszi egy látványosan fejlődő város Budapest agglomerációjában, ahol számos ismert és kevésbé ismert művész, irodalmat kedvelő él, illetve dolgozik” – idézte a 174 oldalas színes kivitelű antológia szerkesztőjének, Béres Magdi bevezetőben írt sorait Dióssi Csaba. A város polgármestere a VOKE József Attila Művelődési Központban rendezett ünnepségen elismerését fejezte ki a kötetben megjelent novellák és versek szerzőinek, az antológia szerkesztőjének és a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjének, akiknek köszönhetően újabb irodalmi alkotással gyarapodott Dunakeszi közössége. 

A polgármester – mint fogalmazott – számára a fejlődés nemcsak a városi infrastruktúra, az épületek, intézmények bővítését, korszerűsítését jelenti, hanem Dunakeszi közösségének erősödését, összetartozását, kulturális és irodalmi életének sokszínű gazdagságát is kifejezi. Dióssi Csaba köszöntőjében kiemelte, hogy „a gyűjtemény közelebb hozza hozzánk szeretett városunkat és a bennünket körülölelő vidéket. Nemcsak fejlesztésekkel tehetjük élhetővé környezetünket, a szívünket is táplálni kell, ehhez pedig fontos alap az irodalom. Büszke vagyok arra, hogy Dunakeszin ilyen sok tehetség lelt otthonra.”

Jó érzéssel szólt arról is, hogy az elmúlt bő egy évtizedben számos helytörténeti kiadványt, mesekönyvet, helyi sztorikat ismertető, a település régmúltját verses, elbeszélő formában bemutató könyvet jelentettek meg. „De a legnagyobb vállalkozás, Dunakeszi monográfiájának a megírása volt, amely a 2010-es évek elején jelent meg dr. Kerekes Dóra szerkesztésében” – hangzottak Dióssi Csaba elismerő szavai. (Majd következett a monográfia újabb kiadása, melyben az írók, a szerkesztők nagyszerű munkát végeztek, hűen mutatják be Dunakeszi közel 800 éves múltját, történelmét. a szerk.)    

Lőrincz Róbert, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szakmai igazgatója ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a könyvtár feladatai között mindig is fontos szerepet töltött be a Dunakeszin élő írók, költők felkarolása, támogatása, melynek egyik példájaként említette az 1998-ban kiadott irodalmi antológiát. „Közel két évtizedes hagyománya van, hogy a helyi írók, költők minden esztendőben egy felolvasó est keretén belül mutatják be műveiket egymásnak és nagyközönségnek. Közülük többeknek az elmúlt esztendőben egész estés író-olvasó találkozókat is szerveztünk” – hallhattuk a városi könyvtár vezetőjétől, aki külön köszönetet mondott kolléganőjének, a „Dunán innen…” antológia szerkesztőjének, a kiadvány ötletgazdájának, a nagy sikerű ünnepség háziasszonyának, Béres Magdinak.

Lőrincz Róbert köszönetet mondott Farkas Csabának, a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjének is, hogy immár sokadik alkalommal „karolja fel” a dunakeszi szerzőket, akik számára igényes kivitelű kiadványban teremti meg a nyilvánosságot, az írók és olvasók egymásra találását.

A Szülőföld Könyvkiadó vezetője fontosnak tartja, hogy a ránk zúduló információk tengerében szigetet építsünk az irodalomnak, a vers, a novella népszerűsítésének, a tehetségek számára utat nyissunk a közönséghez. A megszűnő szellemi műhelyekkel ellentétben erősítenünk kell az irodalom iránti érdeklődést, az alkotók műveinek közreadását. „Dunakeszi büszke lehet a könyvben megjelenő húsz szerzőre, és arra, hogy a városban példaértékű a kulturális élet támogatása” – fogalmazott Farkas Csaba, aki bejelentette, hogy az antológia kiadásával hagyományt szeretne teremteni a városban, s reméli, hogy minél több család könyvespolcára kerül fel Petőfi, Jókai és a többi kiváló szerző műve mellé a helyi írók, költők kiadványa is.

Az ünnepi eseménynek otthont adó József Attila Művelődési Központ igazgatója, Csoma Attila örömét fejezte ki, hogy az ő intézményükben mutathatják be a helyi írók, költők műveit tartalmazó antológiát, melynek különlegességét és elismertségét az is emeli, hogy mindezt a Himnusz születésének 200. évfordulóján, a magyar kultúra napján ünnepelhetik.

Béres Magdi a könyv és a húsz szerző bemutatásakor elmondta, hogy az antológia tartalmának többségét a 2022 októberében rendezett helyi írók, költők felolvasó estjén elhangzott valós és kitalált történetek, versek, prózák alkotják. A kötetben valamennyi vers és novella mellett illusztrációt vagy egy-egy szép festmény fotóját is közölték.

Az antológia borítója és számos alkotás Mucsi Tina tehetségét dicséri, aki önzetlenül ajánlotta fel festményeit, igényes illusztrációt.

A könyvbemutató színvonalát emelte Mezei Ádám, aki egyedi előadásmódban szavalta el a Himnusz sorait, Street Gábor Huba pedig különleges zenei produkcióval ajándékozta meg a közönséget.

A húsz szerző között van ismert igazgatóhelyettes, népszerű fiatal zongoratehetség, közkedvelt gyermekkönyvíró, népszerű novellista, több kötetes szerző és még hosszan lehetne sorolni, de nem lenne elegáns bárkit is név szerint kiemelni, akik helyett beszéljenek a művek… A szervezőkhöz hasonlóan bízunk benne, hogy Dunakeszin nagyon sok lokálpatrióta érzelmű irodalomkedvelő polgár él, akik értékelik a szép kivitelű, tartalmas antológiát, amely 3500 forintért megvásárolható a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...