időjárás

Az aktuális veszélyekre figyelmezteti a Börzsönybe kirándulókat az Ipoly Erdő Zrt.

Fokozott körültekintést igényel a Börzsönyben kirándulni! Az elmúlt hetek enyhe és extrém csapadékos időjárása feláztatta a Börzsöny talaját. A napokban a magasabb hegycsúcsokon az eső vizes hóba váltott, több helyen meg is maradt, ami csábítja a túrázókat. Alább az aktuális veszélyekre hívja fel a figyelmet az Ipoly Erdő Zrt. – írja a 0627.hu.

Mint írják: a völgyektől, hegylábaktól kb. 500 méteres magasságig – a túrák alsó szakaszain – a vízzel túltelített talajok, mély sár, nagy vízmosások és áradó patakok a jellemzőek, jelentős sodrással. Önmagában is nehéz és veszélyes a terep, helyenként jegesedéssel. Erős széllökések is lehetnek, főleg a magasabb, kitett régiókban.

Termetes fák kidőlésének veszélye bárhol fennállhat. 600 méter magasság felett változik a táj, hirtelen vastagszik a vizes, nehéz hó. Ág-, korona- és gallytörések, fák kidőlése miatt veszélyesek lehetnek egyes útvonalak. Az erős szélben magas hótorlaszok keletkezhetnek. Ezt tovább nehezíti, hogy a vastag hótakaró alatt a talaj csúszós, felázott.

A legveszélyesebb szakaszok a Kemence-Magosfa és a Királyháza-Nagy-Mána, a Dobogó-bérc és a Pogány-bérc útvonalak. Itt a sziklás gerincutak erősen jegesednek. A völgyekben a patakok megáradtak, az átkelés rajtuk rendkívül nehéz, vagy nem lehetséges.

Ha mégis bajba kerül valaki, hívja a 112 segélyhívó számot,
vagy keresse a Börzsönyi Speciális Mentőket:
https://borzsonymentok.hu/
Riasztás, segélykérés: +36 20 851 55 95

Még szintén érdekelheti...