Közlekedés

3+1 dolog, amit gyalogosként tehetünk, hogy biztonságosan közlekedjünk

Dunakeszin az utóbbi időben több gyalogosokat érintő baleset is történt. Nem kell időben messzire menni, nemrég egy kislányt ütöttek el a Széchenyi iskolánál. Összeszedtünk néhány ötletet, miként előzhetjük meg ezeket az eseteket. Természetesen nem mentjük fel a felelőtlen sofőröket, de ha már ők nem vigyáznak, akkor nekünk kell még jobban odafigyelnünk – írja a dunakeszipost.hu, amely tesztelte is a gyalogátkelőhelyeket.

Először is a számok

  • A leggyakrabban az 55-64 év közötti korosztály szenved valamilyen balesetet gyalogosként.
  • A gyalogosokat érintő balesetek 72%-a sötétben, 78%-a pedig lakott területen történik.
  • Évente átlagosan 5-7 ezer halálos gázolás történik az EU-ban.
  • Magyarország a 7. a legtöbb közúton történt halálesetek listáján az EU-ban.

Nemrég elkészítettük a nagy zebratesztet, nézze meg, milyenek a dunakeszi sofőrök, ha a gyalogosokról van szó.

Mit tehet a gyalogos?

  • 1. Mindig nézzünk körül!

Bár egyértelműnek, és örökösen ismételt frázisnak tűnhet, de mégis esszenciális a gyalogos túlélésben, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem érkezik jármű az úton. Csak azért, mert valaki más átmegy az úton, nem jogosít fel minket, hogy elhagyjuk ezt a fontos lépést. Nem elég az, ha az egyik sávban megállnak, attól még a szembe sávban közelekdő autó figyelmetlensége végzetes lehet.

  • 2. Ne csak láss, látszódj is!

Attól, hogy mi magunk látjuk az autót, nem jelenti azt, hogy az autó is lát minket. Győződjünk meg róla, hogy észrevett minket a sofőr, ha kell, inkább várjuk meg, míg minden jármű elhaladt, és csak ezután kíséreljük meg az úton való átkelést.

  • 3. Ha nincs zebra

Amennyiben olyan útszakaszon kell átkelnünk, ahol belátható távolságon belül nincsen rendszeresített gyalogátkelőhely, úgy az óvatosságnak egy sokkal magasabb szintjére kell emelkedjünk. Az autóvezetők ugyanis nem minden helyzetben számítanak arra, hogy valahonnan le fog lépni egy gyalogos. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a körültekintés fontosságát!

+1. A Sötétben

Ha gyakran járunk sötétben haza, pláne ilyenkor, a téli időszakban, kerüljük a teljesen sötét öltözetet. Több tanulmány is kimutatta, hogy már egy darab harsány színű ruhanemű is drasztikusan tudja segíteni az autóvezetők számára a gyalogos észlelését. A 2018-as divattrendekben kapott nagy figyelmet a fényvisszaverő anyagok használata, azóta már több nagy gyártó palettáján is megtalálhatóak részben vagy teljesen fényvisszaverő anyagból készült ruhák. A Bershka fényvisszaverő pufidzsekijeiben egész biztosan látszódni fog az ember, még a legsötétebb éjszakában is. Ha valaki nem szereti az ennyire durva divatot, lehet kapni több üzletben felvarrható, vagy felragasztható fényvisszaverő címkét, amit, ha a táskánkra, a cipőnkre vagy a nadrágunkra felapplikálunk, már komoly előrelépést érünk el.


(Forrás: WHO, BTM, LEIL, IIHS, INJURYFACTS, STATISTA)

Még szintén érdekelheti...