gasztronómia

Nyolcadszor is jelesre értékeltük a vácrátóti kocsonyapikniket

A VIII. Vácrátóti kocsonyapiknik idén is sokakat vonzott a környező településekről, de még a fővárosból is „elzarándokoltak” az országos hírű rendezvényre, amely mint minden évben, így idén is különleges, egyedi ízesítésű gasztronómiai ínyencségekkel fogadta a vendégeket szombaton. A déli harangszóval egy időben nyitotta meg a kocsonyapikniket Spiegelhalter László polgármester, aki elmondta, hogy a korábbiaktól eltérően ezúttal kimondottan a gasztronómiai élvezetek élményére, a közösségi kapcsolatok ápolására helyezték a hangsúlyt.

Az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz és a látogatókhoz, akik idén jóval nagyobb területen elhelyezett sátraknál vásárolhatták meg a szemüknek leginkább tetsző kocsonyát, az ízletes forralt bort, a katonai gulyáságyúban főzött gőzölgő babgulyást, a sajtos, fokhagymás lángost és a különböző receptek alapján készített süteményeket. Kicsik és nagyok, felnőttek és fiatalok hosszú sora kígyózott az ínyencségeket kínáló asztalok előtt. Az egyiknél találkoztunk a falu polgármesterével és a hazai zenei élet egyik kiválóságával.

Dér Heni imádja Vácrátót közösségét és a finom kocsonyát

A népszerű énekes, Dér Henrietta immár nyolc éve él Vácrátóton, aki férjével és kisfiával idén is ott volt a Petőfi téri forgatagban. A sztár ezúttal is örömmel nyilatkozott lapunknak, aki elmondta, hogy imádja Vácrátótot, a helyi közösséget, a falu hangulatát, az emberek őszinte nyíltságát, kedvességét, amely mind, mind szülőföldjét, a vajdasági Csantavér mindennapjait idézik fel, ahol még ma is ott él a rokonságának többsége.

Dér Heni és Spiegelhalter László polgármester

– A délvidéki Csantavéren nőttem fel, amely Vácrátóthoz hasonló falu, az ottani vidéki közösségi hangulatra leltem itt is. Így könnyen gyökeret eresztettem Vácrátóton, de azt gondolom, hogyha az anyaországon belül az ember bárhol megtalálja a jólelkű társait, akkor bárhol gyökeret tud verni, és a család pedig bátran követi és látogatja őt, bárhová is költözzék. Én mindezt megtaláltam ebben a gyönyörű faluban, az itt élő emberekben. Nagyon szeretem azt, hogy a gyerkőcöket ki tudom majd engedni a kertbe. Itt van egy csodálatos botanikus kert. Az emberek ismerik egymást, köszönünk egymásnak, nyitottak vagyunk egymás iránt, tudom, hogy hol kell venni a nagyon jó termelői mézet, vagy a finom lekvárt. Egy ilyen falusi közösségnek van összetartó ereje, lelkülete, nem olyan rideg, mint egy nagyváros. Bár megvallom, én szeretem a fővárost is, odaköt a munkám, de nagyon jó hazajönni Vácrátótra, megnyugodni, kikapcsolódni. Külön örülök annak, hogy Spiegelhalter László polgármester úr szakmabeli, régóta ismerjük egymást – mondta a sikeres művésznő.  

Dér Heni érdeklődésünkre elmondta, hogy kislány korában nem szerette a kocsonyát. – Finnyás gyerek voltam, a többi gyerekhez hasonlóan engem is zavart a kocsonya kinézete és az, hogy nem tudtam mi van benne. No de, amit gyerekként nem szerettem, azt felnőttként imádom. Rajongok érte! Én azt a kocsonyát szeretem, amiben bőven van füstölt hús, csülök, és cupák. Újabban ezt még férjem tapolcai családjának szokásai alapján egy kicsit „megspékeljük”, tovább ízesítjük. A kocsonyát megszórjuk lilahagymával, és citromot csepegtetünk rá. Isteni! Már megyünk is haza, és az itt vásárolt kocsonyát természetesen így fogyasztjuk el – köszönt el tőlünk a népszerű énekesnő.

A beszélgetések közben hamar kiderült, hogy nagyon sokan nemcsak helyben fogyasztottak el egy, két adag kocsonyát, hanem jóval többet haza is visznek, mert mint mondták, számukra így sokkal kényelmesebb. – A kocsonyát igazából nagy mennyiségben célszerű elkészíteni és ráadásul időigényes is – jelentette ki egy középkorú hölgy, aki szerint az így főzött kocsonya sokkal ízletesebb is.

Felvonultatták a katonai gulyáságyút is

Hosszú évek óta a vácrátóti kocsonyapiknik látványossága egy katonai gulyáságyú is, amelynek tulajdonosa, a dunakeszi Takács Norbert nemcsak, mint muzeális hadieszközként vonultatja fel, hanem – mint a vendégek mondták – „isteni” babgulyást főz benne barátjával, Sturbán Sándorral.

– A mai rendezvényre hatszáz adag babgulyást főztünk. Az érdeklődésből úgy látom, mind el fog fogyni – mondta Norbi, aki édesapjával együtt évtizedek óta gyűjtik a régi ipari, mezőgazdasági  veterángépeket. Így mi sem volt természetesebb Takács Norbert számára, hogy a „házi flottába” beillessze a katonai gulyáságyút is.

Takács Norbert

– A nagyoroszi polgármesteri hivatal udvarában láttam meg, egy évig könyörögtem, hogy megvásárolhassam. Össze volt törve, nagyon rossz műszaki állapotban volt, hat éve felújítottam, és az óta veterántalálkozókon, és ilyen rendezvényeken főzünk benne. Legközelebb, február 18-án, a dunakeszi böllérversenyen vonulunk fel, ráadásul két gulyáságyúval, mert csináltunk még egyet – tudtuk meg Takács Norberttől.

Vácrátót lakosságáról, a településen működő vállalkozásokról, a civil közösségekről és az általános iskola pedagógusairól, dolgozóiról, a szülői munkaközösség tagjairól közismert, hogy mindig példás összefogással állnak egy, egy jó kezdeményezés mellé. Mindez megmutatkozott a kocsonyapiknik szervezésében, megtartásában is. A sátrakat végigjárva, mindenhol azt tapasztaltuk, hogy jó szívvel főzték a kocsonyát, készítették a süteményeket, melyek bevételét az általános iskola javára ajánlják fel.

A kocsonyapiknik kivívta a környező települések polgármestereinek elismerését is

Erről a szép összefogásról elismeréssel beszélt Szabó István, Őrbottyán polgármestere is, aki idén is örömmel fogadta el polgármestertársa meghívását. – Tavaly is itt voltam, nagyon jól éreztem magam. Az idei is színvonalas rendezvény. Jó a hangulat, sok ember gyűlt össze, jól érzik magukat. Én is szeretem a kocsonyát, amit igazán nagy mennyiségben lehet jóízűre főzni. Vettem pár adagot, amit nagy reménnyel viszek haza. Bár az eső egy kicsit szemerkél, de így is nagyon sok kedves ember jött el a piknikre. Ezért érdemes ilyen rendezvényeket szervezni – mondta a szomszédos város polgármestere. Szabó Istvántól megtudtuk, hogy Őrbottyánban is rendeztek már kocsonyapikniket.

Szorcsik József Csörög polgármestere és Szabó István Őrbottyán polgármestere

– Jótékonysági céllal szerveztük, a kocsonyát díjmentesen osztottuk ki, de egyébként most, december 20-án hatszáz adag gulyást főztünk a rászorulóknak egy magánszemély felajánlásával. Volt, aki süteménnyel, kenyérrel segítette a jó célú akciónkat – ismertette Szabó István polgármester, aki hozzátette: a jövőben ők is szeretnének minden évben hasonló programot szervezni.

A visszatérő vendégek számára jól érzékelhető, hogy a térség településeinek polgármesterei között is nagyon jó az emberi kapcsolat, részt vesznek egymás rendezvényein. Szinte minden évben ellátogat a vácrátóti kocsonyapiknikre Vácduka polgármestere, Makkos László, de idén is itt volt Szabó István mellett Edelmann György, Kisnémedi polgármestere, Szorcsik József, Csörög polgármestere, aki elmondta, hogy nagyon örül a rendezvény sikerének, melyen minden évben örömmel vesz részt.

– A környező települések lakóihoz hasonlóan, mi polgármesterek is egy közösséget alkotunk. Azt is mondhatnám, hogy úgy kell összeállnunk nekünk is, mint a kocsonyában a hozzávalóknak, és így van meg a sava-borsa a területnek. Az emberek igénylik, szeretik az ilyen közösségi programokat. Mi például a február 25-én immár második alkalommal rendezzük meg a Csörögi Csörögefánk Fesztivált. Fiatal település vagyunk, a környező falvakhoz hasonlóan szeretnénk a lakosság számára vonzó és népszerű, közösségépítő programokat kínálni, mert Csörögben egy hitehagyott, közösség nélküli élet volt. Jó látni, hogy a csörögefánk fesztivál és hasonló helyi rendezvények, önkormányzati megemlékezések megmozgatják az embereket. A közösségnek mindig van ereje. Akárki akármit mond, van ereje – hangsúlyozta Szorcsik József polgármester.

Spiegelhalter László: Vácrátót közössége ezúttal is példásan összefogott

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere is – a rendezvényt értékelve – a közösségépítés jelentőségét emelte ki. – Nem egy nagy kulturális rendezvényt akartunk szervezni, hanem céltudatosan a gasztronómiát, a közösségépítés lehetőségét helyeztük középpontba. Mindent ennek rendeltük alá, a rendezvény helyszínének és időtartamának bővítésével, a tavalyi évhez képest jóval nagyobb mennyiségű kocsonya készítésével mind, mind a vendégek komfortérzetét kívántuk kiszolgálni. Örömmel tapasztalom, hogy elképzelésünket sikerült megvalósítani, a mi nagyszerű vácrátóti közösségünk ezúttal is példásan bizonyított, hiszen az ő összefogásuknak köszönhetően sikerül megoldani az általános iskolánk tetőtéri ablakainak árnyékolását, szigetelését. Sőt, reményeink szerint a diákok kérésére egy szabadtéri pingpongasztallal is bővül az iskola sporteszközparkja.

A település vezetője jóérzéssel és köszönettel a hangjában elmondta, hogy a BAHAMAS önzetlenül felajánlott 375 kilogramm alapanyagot, melyből az iskola konyháját üzemelő vendéglátóegység készítette el az 1500 adag kocsonyát. A legnagyobb elismeréssel beszélt a tanárok, az iskolában dolgozók munkájáról, a szülők, a szülői munkaközösség aktivitásáról és összefogásáról.

A zsűri tagjai: Varga „C” Zoltán, Herczeg Dávid, DJ Dominique, Cory, a Happy Gangből

– Nyolcadik alkalommal rendeztük meg a kocsonyapikniket, melyet e nagyszerű közösség összefogása nélkül nem tudnánk megvalósítani. Köszönöm, hogy mindig számíthatunk rájuk! – húzta alá a Spiegelhalter László polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy idén 19 kocsonya versengett a zsűri elismerését, melynek idén is a helyi rallyversenyző, Varga „C” Zoltán volt az elnöke, tagjai pedig a zenei élet olyan kiválóságai, mint DJ Dominique, Cory, a Happy Gangből, és Herczeg Dávid énekes, akit kimondottan a fiatalok kedvéért kértem fel. A több száz vendég között itt volt Dér Heni és Bartók Krisztián is, akik remekül érezték magukat a kocsonyapikniken. Mindannyiunk számára nagy elismerés, hogy vendégeink elégedetten nyilatkoztak a gasztronómiai finomságokról és jól érezték magukat a VIII. Vácrátóti kocsonyapikniken – értékelte a napot Spiegelhalter László polgármester.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...