Kultúra

Színház mindenkinek – a misszió folytatódik

2022-ben rendkívüli eredményeket produkált a Déryné Program, 846 előadás valósult meg, 426 településen, 119 342 néző részvételével. Több új színházi produkció született a Barangoló alprogramban, valamint útjára indult a Drámaírói Műhely.

A Déryné Program nemes célkitűzése, hogy minőségi színházi produkciókat juttasson el minél több településre az országban, különös tekintettel azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés korlátozott. Az Országjárás alprogram repertoárján 100 előadás szerepel, gazdag kínálatból választhatnak a befogadóhelyek.

„2023 számos kihívást tartogat a kulturális szektorban tevékenykedőkre, a kialakult gazdasági helyzet és energiaválság nehéz helyzet elé állítja az intézményeket, mi a Déryné Programnál minden erőnkkel azon leszünk, hogy maximális rugalmassággal tudjuk kezelni, kiszolgálni a befogadóhelyek igényeit. Partnereinkkel közösen azon dolgozunk, hogy a már leszervezett előadások lemondás helyett akár átszervezéssel másik időpontban, vagy másik helyszínen, de megvalósulhassanak. Válság idején még nagyobb szüksége van az embereknek arra, hogy ha csak egy rövid időre is, de kiszabaduljanak a hétköznapok fogságából és értéket képviselő színházi élményekkel töltődhessenek fel.” – emelte ki Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

A Barangoló alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy egy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre, 2022-ben nyolc produkció jött létre a műhelyben, 140 előadás valósult meg, több mint 13 000 néző részvételével. A terv 2023-ra 10 bemutató, valamint havi rendszerességű workshopok szervezése. További célkitűzés, hogy a budapesti társulatok mellett a vidéki alkotóközösségeket még nagyobb számban sikerüljön bevonni, valamint, hogy az elkészült produkciók fesztiválokon, színházi szemléken is bemutatkozhassanak. A múlt évben elindított Drámaírói Műhely is folytatja útját, február 28-ig várják a fiatal drámaírók jelentkezését.

Még szintén érdekelheti...