Környezetvédelem Zebegény

Házakra zúdult a löszfal Zebegényben

Vasárnap vis maior esemény történt Zebegényben, a József Attila utcában. Az esőzések hatására megindult a löszfal (kb. 500 -1000 köbméter) és a jelentős része rázúdult a 11-es és 13-as szám alatt lévő házra és az udvarra – tájékoztatott az önkormányzat közösségi oldalán Ferenczy Ernő Ervin alpolgármester – ismertette a 0627.hu.

Közleményében az olvasható, hogy a helyszínre a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a váci 1-es tűzoltóegység vonult ki. A helyszínen megállapításra került, hogy a földtömeg jelentős mértékben károsította a 11-es szám alatti házat.

Az ott lakó családnak, két felnőttnek és egy gyermeknek ideiglenesen a Rozmaring apartmanban biztosítanak szállást.  

Mint írja: a tűzoltók a sötét miatt nem tudták felmérni a veszélyhelyzet következő fázisát (a 9-es szám alatt lévő, még nem lecsúszott földtömeg jelent gondot, illetve a 15-ös szám alatt is lejött a föld, ennek nagyságát még nem látjuk), ezért hétfőn – a katasztrófavédelem tájékoztatása alapján- visszajönnek felmérni a veszély mértékét. Ennek időpontjáról a központból irányító alezredes asszony szerint, a reggeli eligazítás után, várhatóan 9 óra körül fogják Zebegényt tájékoztatni. Az önkormányzat felveszi az összes ingatlan tulajdonossal a kapcsolatot (a hegyen is) és elindítja a biztosítással kapcsolatos teendőket. Geológusokat és statikus tervezőket fogunk felkérni, hogy a további intézkedéseket meg tudjuk határozni.

„Az önkormányzatunknak most az elsődleges feladata az, hogy megmentse a haváriával érintett ingatlanokat, megelőzze a további károkat, illetve biztosítsa az ingatlanokban élők biztonságát. Önkormányzatunk segítséget fog nyújtani a helyreállítás során és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a helyzetet gyorsan és megnyugtatóan rendezze” – fogalmazott az alpolgármester.

Kéri, hogy a hamarosan elinduló helyreállítási munkálatok miatt nagyon körültekintően közlekedjenek, (kiemelten a kerékpárosok) a kis utcában.

A fotó illusztráció, ami szintén Zebegényben, a tavalyi hegyomlásnál készült.

Még szintén érdekelheti...