fejlesztés

Indul a Dunakeszi Diáknegyed távhővezetékének kiépítése

A héten elkezdődnek a távhővezeték bővítésével kapcsolatos munkálatok a városban. A cél, hogy a Klapka utca végén álló új, még épülő Dunakeszi Diáknegyed épületei őszre rákapcsolódjanak a Tallér utcából működtetett önálló hőforrással ellátott rendszerre, amit a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. kezel – ismertette közösségi oldalán Tóth Eszter városi főkertész.

A munkálatok a héten a Magyarság Sporttelepen kezdődnek, ahol a futópálya szélén fut majd a vezeték, majd a vasút alatt a cső sajtolásával folytatódik. Itt a meglévő platánfasor esetében speciális technológiával védjük a gyökérzetet, majd gyökérgát építésével a lefektetésre kerülő vezetéket is.

A következő ütem a Béke úttól a Magyarság pályáig a Fő út keleti oldalán futó járdát, zöld sávot és a Bárdos iskola udvarát érinti. Itt sajnos a tavaly elültetett 78 darab hársfát ideiglenesen el kell helyeznünk – vermelnük kell az építkezés idejére, mivel az építési technológia miatt a munkaárok széle pont a fák törzsének vonalában fekszik. A munkaárok visszatemetése után ezek az egyedek visszaültethetők. A korábban ültetett sajnos leromlott állapotban lévő, sokszor sérült magas kőrisek nem átültethetők, ezek az 5-20 cm-es törzsátmérőjű egyedek kivágásra, majd pótlásra kerülnek. 2023 őszén így egy egységes hársfasor kerül kiültetésre, szintén teljes szakaszon a vezeték védelmében gyökérgáttal, illetve városi beruházás keretében telepítésre kerül egy sövénysor, amely a Béke úttól a Sólyom utcáig fut a járda keleti kerítés felőli oldalán. Tervezetten a meglévő töredezett, betonlapos járda cseréje is megvalósul, és egységes kialakítást, új térkőburkolatot kap a Fő úti járda.

A vezeték a Bárdos iskola felsős udvara és az Iskola utcai első 10 emeletes közötti két felújításra kerülő akna között fogja keresztezni a Fő utat. Itt az iskolaudvaron álló ugyan rossz állapotú, de nagy árnyékot adó hatalmas nyárfát megvédjük, a vezeték kikerüli a fa gyökérzetét. A távhővezeték ezután elfordul déli irányba és a kerékpárútpálya alatt fut, itt igyekeznek majd a nagy méretű keleti tujasort megóvni. A harmadik szakasz az Aradi vértanúk terén keresztül fut, itt reményeink szerint úgy sikerült vezetni a fák között a nyomvonalat, hogy egyet sem kell kivágni. A munkaárkok betemetése után kezdődhet majd a tér felújítása.

A negyedik szakasz a Nap utcán keresztül, annak félpályás lezárásával fog megépülni, majd becsatlakozni a Garas utca – Nap utca sarkán álló 10 emeletes ház – Barátság út 45. keleti oldalán lévő aknába, itt a fejlesztés zöldfelületet érint, ezen a szakaszon lévő fák gyökérzetének feltárásakor derül majd ki, a beavatkozás mértékére.

A kivitelezőkkel a területet többször bejártuk, a favédelmet, átültetéseket, a helyreállítás folyamatát átbeszéltük, bízom abban, hogy minden a tervezettek szerint zajlik majd” – ismertette Tóth Eszter városi főkertész.

Még szintén érdekelheti...