oktatás

Felvi 2023 – fontos, hogy ezekre ügyelj a jelentkezéskor

Az E-felvételivel nem túl bonyolult benyújtani a jelentkezést a 2023. szeptemberben induló képzésekre – néhány lépésre azonban érdemes jobban odafigyelni.

1. Regisztrációkor megadott e-mail cím

A felvételi eljárás során az Oktatási Hivatal számos fontos üzenetet küld a jelentkezőknek, méghozzá a regisztrációkor megadott e-mail címre. Ezért inkább kétszer ellenőrizd tehát, hogy jól gépelted-e be, és persze az is fontos, hogy itt tényleg élő postafiókot adj meg, amelyet a következő hónapokban rendszeresen tudsz figyelni. A postafiókod beállításainál pedig ügyelj arra, nehogy a spam mappában landoljon az üzenetünk.

2. Jelentkezési sorrend

Az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová leginkább vágysz, az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnél bejutni. Érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is: vállalod-e önköltség fizetését, csak hogy bejuss egy adott képzésre, vagy sem?

A jelentkezési határidő után már nem vehetsz fel új képzést, de az áprilisban induló ügyintézési időszakban egyszer változtathatsz majd a sorrenden és törölhetsz is jelentkezési helyeket.

3. Dokumentummásolatok feltöltése

A közhiteles nyilvántartásokból érkező eredményeket igazoló dokumentumok másolatait nem kell feltölteni, ezek köréről bővebben itt olvashatsz. Minden más, a jelentkezéshez szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot a jelentkezéskor fel kell tölteni! (A február 15. után kézhez kapottakat majd pótolhatod a tavasszal induló ügyintézési időszakban, most nem kell rögzíteni az eredményt sem.) 

Elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, függetlenül a jelentkezési helyek számától. Arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a személyes adatokat.

Technikai tudnivalók: az E-felvételi rendszere jpg vagy pdf formátumokat tud fogadni. A dokumentum lehet színes vagy fekete-fehér. A feltölthető fájlok mérete és felbontása max. 5 MB, illetve jpg esetében min. 500×500 és max. 4500×4500 képpont felbontás.

Legjobb, ha szkennert használsz, de telefonnal is lefotózhatod a dokumentumokat, viszont az lényeges, hogy csak a feltöltendő dokumentum látszódjon (de az teljes egészében), megfelelően olvasható legyen stb. Számtalan ingyenes szkennelő appot tölthetsz le a telefonodra a nagy alkalmazásáruházakból.

4. Kiegészítő eljárási díj

Három képzésre lehet ingyenesen jelentkezni (állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is, tehát összesen hat sor tölthető ki). További, legfeljebb három képzési hely megjelölése esetén 2000-2000 Ft kiegészítő eljárási díjat kell fizetned, amelynek összegét az E-felvételi automatikusan kiszámolja. Ezt egy összegben kell rendezni banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel február 15-ig, vagyis a jelentkezési határidőig!

Átutalás esetén figyelj arra, hogy a közlemény rovatban add meg az egyedi utalási azonosító számodat – enélkül a befizetés nem azonosítható, amit azt is eredményezheti, hogy nem tudják jóváírni, és az érintett jelentkezési helyek kizárásra kerülhetnek. (Ha az utalást választod, mindenképp olvasd el a Tájékoztató vonatkozó fejezetét.)

5. Hitelesítés

Még egy fontos változás, hogy a 2023-as általános eljárástól kezdve a jelentkezési szándékot megerősíteni, a jelentkezési űrlapokat aláírni, azaz hitelesíteni kizárólag Ügyfélkapun keresztül lehet.

Ezt akkor célszerű megtenni, amikor már biztos vagy benne, hogy semmin nem akarsz változtatni. Ha mégis módosítasz valamit a hitelesítést követően, de még a jelentkezési határidő előtt, akkor újra kell hitelesíteni a jelentkezésedet. A folyamat sikerességéről pedig rögtön visszajelzést is kapsz.

Ügyfélkaput bárki nyithat, állampolgárság nélkül – később más ügyeket is könnyen és gyorsan intézhetsz vele, így a felvételi jelentkezés után is jól jön majd.

forrás: www.felvi.hu

Még szintén érdekelheti...