ünnep

Történelmi pillanat Ipolydamásd és a felvidéki Helemba között

Történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi azok, akik részt vettek Ipolydamásd és a felvidéki Helemba közös farsangi mulatságán, február 18-án. 23 év elteltével ugyanis újra, az újonnan megépült Ipoly-hídon ünnepelt a két szétválasztott település, bizonyítva ezzel is összetartozásukat.

Az elmúlt hétvégén rendezte meg Ipolydamásd és a felvidéki Helemba a közös farsangi mulatságát, amelynek keretében maskarások lepték el a két település utcáit. A felvonulás mindkét községben jó hangulatban telt, a résztvevők táncolva, énekelve, tüzet átugrálva közeledtek az új Ipoly-híd felé. A két tömeg, 23 év óta először, a híd közepén találkozott.

A rendezvényen Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere emlékeztetett:  korábban is létezett összeköttetés Ipolydamásd és Helemba között, ideiglenes híd is állt, ám ez 2000 márciusában, a nagy árvizek idején meggyengült, el kellett bontani, így azóta nincs híd a két település között. Hozzátette: 23 év után, most újra a két települést összekötő hídon állhatunk, bízunk benne, hogy még erősebbé tehetjük a Helemba és Ipolydamásd közötti barátságot.

Mint mondta: ez a híd nem csak a két település, de a térségben élők, közlekedők érdekeit is szolgálja, hiszen megkönnyíti majd a közlekedést, a munkába járást, a kapcsolatok erősítését.

Szabó István, a Pest Vármegye Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy az Ipoly-híd egy hosszú távú folyamatnak az első eleme volt. Azóta számos fejlesztést valósítottak meg a térségben, többi között közösségi terek, idősotthonok épültek, de a fejlődés terveik szerint itt nem áll meg. Ennek egyik eszköze a hamarosan átadásra kerülő híd.

Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott: ez egy történelmi pillanat mind Szlovákia, mind Magyarország részére. Hidat adunk át azért, hogy az Ipoly mindkét oldalán élők közelebb kerüljenek egymáshoz.

Izrael Gergő, Helemba polgármestere hangsúlyozta: ez a híd azt is azt mutatja, hogy a két település évekkel ezelőtt is, és az elkövetkező több évtizedben továbbra is együtt fog működni, és regionális szinten is egy hatalmas fejlődési lehetőség nyílik így. Úgy Magyarországon, mint Szlovákia területén is.

Huszák-Nemes Zsuzsanna

Még szintén érdekelheti...