közélet

Nemcsak Gödön, már Dunakeszin is összeveszett az ellenzék

A napokban Dunakeszin is összerúgta a port az ellenzék. A korábban közös listán induló jobbikos és baloldali képviselő feszült egymásnak a közösségi média felületein. Varga Zoltán Péter jobbikos képviselő összeférhetetlenséggel vádolja Lukácsi Bálintot, aki korábban a DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult. Varga azzal indokolja az összeférhetetlenséget, hogy Lukácsi és egy másik, gödi képviselő újságírói tevékenységért számlázott. Állítólag milliókról van szó – írja a DunakesziPost.

Mint írja: „Lukácsi és Lőrincz abból újságírói tevékenységért vették ki a ‘fizetésüket’, mint egyéni vállalkozók. Ez egyértelműen a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény összeférhetetlenségi szabályaiba ütközik…”

Varga Zoltán Péter

Varga Zoltán Péter mindkét képviselő ellen összeférhetetlenségi és méltatlansági eljárást kezdeményezett.

Lukácsi Bálint szerint a számlázása sosem volt titkos, közösségi oldalán így reagált az ügyre: „Hozzám például sosem fordult információért Zoltán. Szerintem vagyunk olyan viszonyban, hogy ezt megtehette volna. Főleg annak tekintetében, hogy 2019-ben én kölcsönöztem a Jobbiknak a teljes dunakeszi választási költségét, köztük Varga Zoltán Péter kampányát is előfinanszíroztam, így nekem is köszönheti, hogy egyáltalán képviselő lehetett.”

Lukácsi Bálint


Egyébként nem ez az első eset, hogy Dunakeszin egy képviselő ellen méltatlansági eljárást kezdeményeztek. Annak idején Ábri Ferenc MSZP-s képviselőnek kellett távoznia. Ott szintén milliókról volt szó, igaz, NAV-tartozás formájában.

Meglátjuk, mire jutnak egymással az ellenzéki képviselők, a fejleményekről később beszámolunk.

Frissítés: korábban úgy értesültünk, hogy Lukácsi Bálint egy ideig a DK tagjai volt, azonban jelezték számunkra, hogy tagja nem volt, csak a DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult – írja a DunakesziPost.hu.

***

Varga Zoltán Péter, a Jobbik Pest vármegyei elnöke, önkormányzati képviselő a Dunakanyar Régió szerkesztőségébe eljuttatott közleményében a témával kapcsolatban többek között ezt írja: Mivel az általam eddig bemutatott pályázati források hírportál működtetésére irányulnak, Lukácsi és Lőrincz abból újságírói tevékenységért vették ki “fizetésüket”, mint egyéni vállalkozók. Ez egyértelműen a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény összeférhetetlenségi szabályaiba ütközik, mely szerint az önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, illetve jogi személy ügyvezetésének tagja, vagy személyes közreműködője.

Lukácsi és Lőrincz mindkettőt kimerítette, hiszen egyéni vállalkozóként igazolhatóan bevételért végeztek újságírói tevékenységet, kifejezetten a cikkírás volt a feladatuk, amelyért számláztak, továbbá a bírósági nyilvántartás adatai szerint mai napig a Térségi Tények című vicclap kiadójának, a Dunakeszi Kistérségért Egyesületnek az alelnökei, azaz jogszabály szerinti ügyvezetésének tagjai.

Az összeférhetetlenségi okot a törvényi szabályok ellenére nem szüntették meg, de a képviselő-testületeik felé sem jelezték azt, amely utóbbi miatt az önkormányzati törvény szerint a méltatlanság megállapításának van helye. Bizonyosan nem jelezték, hiszen ebben az esetben a polgármestereknek meg kellett volna indítaniuk az összeférhetetlenségi eljárást, amely egyik esetben sem történt meg.

Az a körülmény, hogy a közpénzt a saját egyesületüknek számlázva játszották ki maguknak, kirívóan tisztességtelen és a törvényesség próbáját sem biztos, hogy kiállja, de a helyi önkormányzati törvény összeférhetetlenségi és méltatlansági szabályait mindenképpen kimeríti, mely miatt a mai napon mindkét képviselő ellen a szükséges eljárást megindítom.”
(Természtesen Lőrincz Lászlónak is felkínáljuk lapunk sajtónyilvánosságát, ha reagálni kíván a fenti kijelentésekre! (A szerk.)

Még szintén érdekelheti...