Egyház közélet

Újra Magyarországra látogatott Ferenc pápa! – Fotóriporterünk helyszíni tudósítása

A Ferenc pápát és kíséretét szállító gép néhány perccel 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. A Szentatya budapesti érkezéséről a Dunakanyar Régió fotóriportere, Tóta Krisztián helyszíni tudósításban számolt be olvasóinknak.

A pápát állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta.

A repülőtéren száz gyermek is várta Ferenc pápát. Közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki.

A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője.

A katolikus egyházfő a megérkezése után négyszemközti találkozón vesz részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Ferenc pápa 2023. április 28-30-i apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban összesen hat, pénteken, szombaton és vasárnap is két-két élő közvetítés lesz látható, hallható.

Pest Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese is jelen volt Ferenc pápa fogadásán a Liszt Ferenc repülőtéren, aki így írt a Szentatyával való találkozásáról:

„Napok óta azon gondolkoztam, mit mondjak a Szentatyának, amikor a reptéren Magyarországon köszönthetem. Pár éve, amikor Rómában találkoztam vele, azt kértem tőle, imádkozzon Magyarországért, imádkozzon a magyarokért.

Most újra eljött hozzánk, mert két éve az Eucharisztikus Kongresszuson megérzett belőlünk valamit, és visszahúzta a szíve. Arra gondoltam, talán azt kell neki pár másodpercben elmondanom, hogy hova is érkezett. Sok beszédet tartottam már, mögöttem van ezernyi parlamenti felszólalás is, de ezt a pár mondatot volt talán a legnehezebb megfogalmazni. És amikor az ember ott áll a pápával szemben, bizony megszólalni se könnyű, így nekem se volt az, a torkomban dobogott a szívem.
Végül azzal köszöntöttem a Pápát, hogy „Üdvözlöm Mária országában, Rengum Marianumban!”. Ezután megkaptam a Szentatya ajándékát, egy emlékérmet. Ezen pedig nem más van, mint amikor Szent István királyunk felajánlja Magyarországot Szűz Máriának: ettől hívjuk hazánkat Regnum Marianumnak.
Szóval, nem kellett neki bemutatni, hova jön. Egyre gondoltunk már azelőtt, hogy az első szó is elhangzott volna.”

Szöveg: MTI/Dunakanyar Régió

Fotó: Tóta Krisztián/Dunakanyar Régió

Még szintén érdekelheti...