Kitekintő

Dunakeszi: Szépen formálódik a török testvériskolai kapcsolat

Aki április 28-án, pénteken a reggeli órákban a IV. Béla király főtéren sétált, úgy érezhette magát, mintha egy sok nemzet turistái által látogatott város kedvelt helyszínén járna. Angol, török, magyar szavaktól, vidám emberektől volt hangos a város központja annak örömére, hogy a törökországi Isztambulból egy népes diákcsoport érkezett a kísérő tanárokkal együtt Dunakeszire, akiket Dióssi Csaba polgármester, Sipos Dávid alpolgármester és Mayer Tamás, a Radnóti gimnázium igazgatóhelyettese fogadott.

A kölcsönös üdvözlés és az ajándékok átadása előtt Dióssi Csaba röviden felidézte a magyar és a török nemzet történelmének közös korszakát, melyre napjainkban már leginkább a ma is fellelhető építészeti örökség, a török nyelvből átvett, a magyar gasztronómiában is használt kifejezések révén emlékezünk.

Dióssi Csaba polgármester és Kubilay Karahan

Az isztambuli és a dunakeszi iskolák között formálódó kapcsolat létrejöttéről Dióssi Csaba elmondta: „Eredetileg ez az együttműködés a Rokka Néptánccsoport jóvoltából, több évtizeddel ezelőtt kezdődött. Két évvel ezelőtt aztán a törökök részéről fogalmazódott meg az ötlet, hogy ezt a kapcsolatot a néptáncon kívül az iskolákra is terjesszük ki. Ez láthatóan sikerült, hiszen most Dunakeszin láthatjuk vendégül a török tanulókat, hamarosan pedig a dunakeszi diákok fognak Isztambulba látogatni. A jövőben nem zárkózunk el attól sem, hogy ez kibontakozzon akár városok közötti kapcsolattá is.”

A polgármester dunakeszi csomagokkal ajándékozta meg a diákokat, és az őket kísérő pedagógusokat. Az isztambuli delegáció pedig egy mozaikdarabot adott át a dunakeszi városvezetésnek, emlékül a török földrengés után nyújtott magyar segítségért.

Sipos Dávid alpolgármester a török vendégek ajándékával

A Dunakeszi Polgárnak nyilatkozó Kubilay Karahan, a török-magyar kapcsolatokat évtizedek óta ápoló kulturális menedzser meghatódottan mondott köszönetet a törökországi földrengés utáni mentésben nyújtott magyar segítségért, a dunakesziek támogatásáért.

A Dunakeszin tavaly aláírt testvériskolai megállapodás előzménye, hogy a széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Kárpáti Zoltán, a Radnóti Miklós Gimnázium korábbi, ma már nyugdíjba vonult igazgatóhelyettese hosszú évek óta ápol korrekt szakmai kapcsolatot Kubilay Karahan, török-magyar kulturális menedzserrel, akinek szervezésében a Kőrösi iskola, a Fazekas iskola és a Radnóti gimnázium vezető képviselői 2022 nyarán Isztambulban tájékozódtak az együttműködés szakmai lehetőségeiről, melynek eredményeként a török és a dunakeszi iskolák vezetői egyaránt támogatták a testvériskolai megállapodást.

Kárpáti Zoltán és Mayer Tamás

Mayer Tamás, a Radnóti gimnázium igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy az együttműködésben résztvevő isztambuli iskolák vezetői nagy szeretettel fogadták a dunakeszi delegáció tagjait tavaly, amikor tájékozódó látogatáson voltak a Boszporusz-parti metropoliszban.

– Örömmel mondhatom, hogy megismerve a kinti iskolákat és vezetőiket, már az első pillanatban olyan kapcsolat alakult ki köztünk, melyre a későbbiekben is tudunk építeni, ennek ékes bizonyítéka a török fiatalok mostani látogatása is. A mi iskolánkba húsz, 15-18 év közötti diák érkezett, akiket családoknál szállásoltunk el. A közös programok, a város és a családok vendégszeretete hozzájárul a fiatalok között létrejött kapcsolatok gazdagításához, melyben nagy segítség számukra az angol nyelv ismerete.

Mayer Tamás azt is elárulta, hogy a török fiatalok érkezése előtt pár nappal felvették egymással a kapcsolatot a dunakeszi és az isztambuli diákok, akik Messengeren és WhatsAppon kommunikáltak.

-Olyan pozitív jelzéseket kapok, amelyek megerősítenek abban, hogy jó úton járunk, és most már tényleg a gyerekeken múlik az, hogy mostantól milyen kapcsolatot alakítanak ki. Szerintem a város, a gimnázium és az iskolák nagy segítséget adtak ehhez. Fiataljaink számára óriási motivációt jelent, hogy május végén – amikor a dunakeszi delegáció Isztambulba utazik – hét napot annak a török fiatalnak a családjánál tölthetnek, akit most ők láttak vendégül. A fiatalok, a családok között létrejött tartalmas kapcsolat jelentheti az éltető elemét az iskolák és a városok együttműködésének – fogalmazott Mayer Tamás.

Az 52 fős török delegáció tagjai a dunakeszi iskolákban tett látogatások mellett az önkormányzat jóvoltából megismerhették Budapest nevezetességeit, a szépséges Balatont és a közös történelmünk helyszínét, Eger városát.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...