időjárás

Ezt ne tegye, ha villámárvízzel találkozik!

Az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság fontos információkra hívja fel a figyelmet a villámárvíz kapcsán – írja a 0627.hu.

Mint írják, a villámárvíz nagy mennyiségű lokális csapadék következtében rövid idő alatt alakul ki, gyorsan érkezik, sodró erejű! A rövid idő alatt, nagy intenzitással lehulló csapadék több, mint amit a talaj el tud vezetni, így a felszínen gyorsan megjelenik a lefolyás, és az hirtelen eljut az útjába eső településre. Ezen eseményeknél nemcsak a csapadékmennyiséget, hanem a domborzatot, a talajt és a felszínborítást, illetve a földhasználat paramétereit is figyelembe kell venni.

Ezek a katasztrófavédelem legfontosabb tanácsai a villámárvíz kapcsán

A megáradt folyóvíz kiszámíthatatlan, ne menj bele!
Ha elöntött területen, úttesten gyalogosan kell áthaladni, legalább ketten induljatok, hogy segítséget tudjatok nyújtani egymásnak!
Ha nem muszáj, akkor ne kísérelj meg átkelni a hömpölygő vízen, már a 20 centiméter magasságú vízfolyás is ledönthet a lábadról.
Autóval se hajts át rajta!
A leszakadt villanyvezeték életveszélyes!
Figyeld a híreket!
A telefont csak indokolt esetben használd!
Ha van rá mód, segíts azoknak, akik mozgásukban korlátozottak.
Villanyt, vizet, egyéb szolgáltatásokat kapcsolj ki, zárj el!
Stop a rémhíreknek!

Emlékeztetnek, hogy Gyöngyöstarjánon ketten meghaltak a nagy esőzések következtében: egyiküket a megáradt patak vize sodorta el, másikukat a hirtelen lezúduló víz egy pincerendszerbe sodorta. A két embert nagy erőkkel keresték, de az életüket már nem lehetett megmenteni.

Fotó: Varga Attila, Püspökhatvan

Még szintén érdekelheti...