fejlesztés

Váci, nagymarosi és szobi önkéntes mentőcsoportokat támogatott a Katasztrófavédelem

Másfél milliárd forintot osztott szét a Katasztrófavédelem önkéntes mentőcsoportok között, többek között térségünkben is. A szervezetek védőfelszerelésekkel, kárelhárítást támogató technikai eszközökkel, illetve a logisztikai kapacitás növelését szolgáló járművekkel és felszerelésekkel is gazdagodtak – írja a 0627.hu.

Június elsején lezárult az Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése elnevezésű projekt, amelynek célja járási vagy települési mentőszervezet, illetve az ezekben tevékenykedő több mint négyezer-egyszázötven önkéntes beavatkozási feltételeinek javítása volt.

A 2018 óta zajló másfél milliárdos beruházás fejlesztéseinek és képzéseinek köszönhetően az önkéntesek modern eszközparkkal és korszerű tudással felvértezve kapcsolódhatnak be ár- és belvízkárok idején a mentési, a kárenyhítési és a helyreállítási munkálatokba. A pályázat keretein belül az új eszközök, gépjárművek alkalmazásához kapcsolódó képzések nyolcszáz önkéntes számára váltak elérhetővé.

Pest Vármegyében is több mentőszervezet részesült támogatásban, többek között a vármegye északi részéről a Nagymarosi Települési Mentőcsoport, a Dupoly Járási Mentőcsoport, a Nagymarosi Önkéntes Mentőszervezet, a Vác Települési Rendeltetésű Önkéntes Mentőcsoport, a Szob Települési Mentőcsoport, a Keszi Járási Mentőcsoport, Naszály Járási Mentőcsoport is. A szervezetek utánfutót, áramfejlesztőt, szivattyút, védőruhákat, EDR kárhely rádiót, tűzoltással kapcsolatos technikai felszereléseket, láncfűrészt, hőkamerát kaptak a projekten belül. A támogatás mértéke meghaladta a huszonöt millió forint összeget.

A képzett önkéntesek alkalmazásával erősíthető a települések önvédelmi képessége, ugyanakkor csökkenthető a beavatkozási idő és a károk mértéke. A folyamatosan fejlődő önkéntes szervezetek Magyarországon belül és a határokon túl is hatékonyan működnek közre a kárfelszámolásban és a megelőzésben is. A projekt az Európai Unió 1 milliárd 500 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg.

Fotó: Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Még szintén érdekelheti...