Sport

Schwarzenbart Bálintnak köszönhetően hazai lovas nyerte a Nemzeti Vágta vácdukai futamát

Ami tavaly még nem sikerült, az ma beteljesült Schwarzenbart Bálint életében, aki Vácduka színeiben magabiztos győzelmet aratott a Nemzeti Vágta vácdukai döntőjében. A kishuszárok versenyét a pákozdi Máté Csenge nyerte. A verseny fővédnöke, Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Makkos László, Vácduka polgármestere egyaránt elismeréssel nyilatkozott az egész napos rendezvényről.

Vácduka immár negyedik alkalommal adott otthont a Nemzeti Vágta térségi döntőjének a község festői környezetében. A nagy izgalommal várt versenyt nívós kulturális programok, kezdő és haladó lovasok akadályversenye, látványos huszár bemutató színesítette.

A gyönyörű természeti környezetben kialakított pálya emelkedővel és lejtővel nehezítette a lovak és a versenyzők viadalát.

A kishuszárok döntője, élen a győztes pákozdi Máté Csenge

A reggel nyolc órakor induló programok sorát a kezdő és a haladó lovasok akadályversenye nyitotta, majd a kishuszárok és a nagyhuszárok elődöntőjét rendezték meg. Délután a hagyományőrző csoportok tréfás versenyét láthatta a szép számú közönség, akik között nagyon sok család és fiatal is volt.

A döntők sorát délután öt órakor a kishuszárok versenye nyitotta meg, melyben Pákozd és Püspökhatvan lovasa küzdött a végső győzelemért, amely végül a pákozdi Máté Csenge sikerével zárult.

A nagyhuszárok döntőjébe négy település – Csörög, Vácduka, Iklad és Püspökhatvan – lovasa jutott be. Az izgalmakat fokozta, hogy a start csak a második indításra sikerült, amely után azonnal az élre állt Schwarzenbart Bálint, Vácduka lovasa, akit a 2,5 körös táv jelentős részén a Püspökhatvan képviseletében induló édesapja, Scharzenbart József üldözött. A finishez közeledve Csörög lovasa előre tört a második pozícióba, ám ő sem tudta megelőzni Schwarzenbart Bálintot, aki a hazai publikum üdvrivalgása közepette galoppozott át a képzeletbeli célszalagon. Második helyen Csörög végzett, a dobogó harmadik fokára Iklad versenyzője állhatott fel, míg negyedikként Püspökhatvan versenyzője ért célba.

A nagyhuszár verseny győztese, Schwarzenbart Bálint és édesapja, Schwarzenbart József

– Arra koncentráltam, hogy a start után azonnal az élre tudjak állni, és a többiek majd „tolnak” hátulról és csak annyit megyek, amennyit kell – árulta el a győztes taktikát Schwarzenbart Bálint a Dunakanyar Régiónak adott nyilatkozatában.

Felidézte, hogy tavaly is élén galoppozott jó harminc méteres előnnyel, amikor egy sajnálatos botlás után „csak” másodikként ért célba.

Apa és fia

– Nagyon büszke vagyok a lovamra, a családomra, akik mindenben támogatnak. Sokat dolgoztunk a győzelemért, meg akartuk mutatni, hogy a tavalyi második hely sem véletlen volt – mondta a boldog győztes, aki elmondta, hogy a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjében a középfutamig mindenképpen szeretne eljutni.

A győztes lovas édesapja, Schwarzenbart József elérzékenyülve arról beszélt, hogy a versenyben azzal segítette fia győzelmét, hogy a táv nagy részében kiváló lovával mögötte galoppozott, ami Bálint teljesítményére jó hatással volt.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke

Az ünnepélyes díjátadó előtt nyilatkozott lapunknak Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a verseny fővédnöke, aki elmondta: Nagyon büszkék arra, hogy a Nemzeti Vágta Pest vármegyei előfutamának a Dunakanyar, Vácduka ad otthont immár hagyományosan. Gyönyörű a verseny helyszíne, nagyon sokan kíváncsiak a rendezvényre.

– Ebben is megmutatkozik, hogy lovas nemzet vagyunk, az embereket érdekli a huszárhagyomány, a nemzeti vágta. Ki ne emlékezne a honvédsereg 1849-es dicsőséges tavaszi hadjáratára, a váci csatára, és arra, hogy hazánkban először Vácon állítottak honvédemlékművet 1868. július 19-én. Kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik versenyeket, hiszen a pónilovasok, a kis- és nagyhuszárok látványos viadalát testközelből drukkolhatják végig. A falu ünnepe és a magyar hagyományok őrzése egyszerre sok örömöt és értéket ad a helyi közösségeknek – hangsúlyozta Rétvári Bence, a rendezvény fővédnöke, aki hozzátette: a kormány a Lázár Ervin Program révén biztosítja a huszár hagyományok megismerését a diákok számára.  

A döntőbe jutott két kishuszár

A rendezvény házigazdája, Makkos László, Vácduka polgármestere a döntő után nagy büszkeséggel dicsérte a település színeiben induló győztes lovast, Scharzenbart Bálintot, aki a tavalyi második hely után idén megnyerte a vácdukai elővágta döntőjét. A község polgármestere szerint nagyon jól sikerült az egész napos rendezvény.

Makkos László, Vácduka polgármestere, a rendezvény házigazdája

– A Nemzeti Vágta vácdukai térségi döntőinek megrendezésével hagyományt teremtettünk, igazi sikertörténet, amit jövőre is folytatunk – jelentette ki Makkos László polgármester.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress és Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...