ünnep

Rétvári Bence: hálával és büszkeséggel gondolunk az egészségügyben dolgozókra

– Hálával és büszkeséggel gondolunk az egészségügyben dolgozókra, az egyik legszebb hivatás az övék, köszönet illeti őket a munkájukért – mondta Rétvári Bence (KDNP) országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium államtitkára pénteken Vácon.

    A Váci Jávorszky Ödön Kórházban tartott Semmelweis-napi ünnepségen a kormánypárti politikus beszédében kiemelte: már egy bő évtizede ez a nap az egészségügyben dolgozók ünnepnapja. Aki kórházba kerül, mindig nagy megbecsüléssel beszél azokról, akik ott dolgoznak, de ezen a napon ez még inkább így van, megbecsülik azokat, akik az év minden napján azért dolgoznak, hogy egészségesek legyenek az emberek – fogalmazott.

    Hangsúlyozta: a július 1-jei Semmelweis-nap azért is különösen fontos idén, mert ekkor lép életbe az egészségügyi szakdolgozók béremelése, amivel a kormány egy régi kérését teljesít. A koronavírus-járvány ideje az orvosok számára jelentős béremelést hozott, akkor a kamara által hozott bértáblát a kormány életbe léptette – emlékeztetett.

    Közölte: az orvosi bérek nagymértékben emelkedtek, ami lehetőséget biztosított a hálapénz kivezetésére, most pedig az ápolói béremelés is megvalósulhat. Tizenkét hónap alatt kétszer emelkedik érezhető mértékben a bérük – jelentette ki.

    Arra is kitért, hogy a parlament előtt fekvő és a jövő héten elfogadandó költségvetésben az egészségügyre a nehézségek ellenére többet fordítanak, mint az idén.

    Úgy vélte, az elmúlt időben fontos lépések történtek országosan az egészségügyben, így a béremelés és a kórházak gazdálkodása tekintetében.

Dr. Urbán Edina, a Jávorszky Ödön Kórház főigazgató főorvosa kedves szavakkal méltatta kollégái gyógyító tevékenységét. Mint fogalmazott: Névadónk élete – ahogy a mi munkánk is – a kitartásról szól. A járványt, ami hatalmas változást és a változáshoz való gyors reagálást és alkalmazkodást kívánt, sikeresen leküzdöttük. Mindenkiben kell, hogy legyen belső késztetés, nevezzük ezt akár hivatástudatnak, önzetlen segítésnek, vagy önfeláldozásnak, ami itt tartja, ami a nehézségek ellenére arra készteti, hogy nap, mint nap a betegek gyógyításában vegyen részt – hangzottak a főigazgató szavai, aki szerint a Váci Jávorszky Ödön Kórház közössége kitűnően vizsgázott a változásban való alkalmazkodásban.

Dr. Urbán Edina kiemelte: a mindennapos helytállást, a változásokkal járó kihívások sikeres megoldását segítette a szakmai közösség összefogása, enyhítette a terheket, hogy idén közel húsz szakdolgozó szerzett szakképesítést, az elmúlt évekhez képest megduplázódott a rezidens orvosok létszáma a váci kórházban. Felkérte idősebb orvoskollégáit, hogy példamutatásukkal is segítsék a fiatalok megtartását, hiszen hosszú távon ők biztosítják a folyamatosságot, a kórház gyógyító tevékenységét.

Bejelentette, hogy a Váci Jávorszky Ödön Kórházban 88 középiskolás vesz részt gyakorlati és elméleti képzésen.

Dr. Urbán Edina főigazgató főorvos vezetőtársai nevében is köszönetet mondott a kórházi dolgozók áldozatos munkájáért. – Meg kell tartanunk ezt a közösséget, mert szükség van rá! – zárta beszédét.

Dr. Szalai Katalin orvosigazgató a 205 éve született Semmelweis Ignác szakmai életútjáról, a gyógyításban végzett kiemelkedő tevékenységéről, szellemi örökségéről tartott színvonalas előadást, melyben kiemelte – a tudóshoz hasonlóan – napjainkban is számos új kihívással kell megbirkóznia az orvostudománynak.

A Semmelweis-napi ünnepségen főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át. A magyar egészségügy ünnepén elismerésben részesültek a kórházban 40, 30 és 25 éve dolgozó munkatársak.  A ünnepség keretében adták át az Inczédy család által 2002-ben alapított Ruzsicska-díjat.   

MTI/Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...